Panikk men ikke børskrakk

Selv om panikken råder på Oslo Børs og hovedindeksen nærmer seg 400 poeng, er det langt igjen til et børskrakk.

- Da må vi nok se mye større nedganger. Det skal nok fortsette som nå en god stund til før man begynner å trekke fram disse ordene, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

13-tiden onsdag ettermiddag hadde hovedindeksen falt 3,4 prosent, og var nede i lave 411,3 poeng. Dermed fortsetter den negative trenden i det norske aksjemarkedet. Tirsdag falt verdien av aksjene med 3,43 prosent.

Stor usikkerhet
Etter stengetid i Oslo tirsdag ettermiddag falt børsene både i USA og Asia voldsomt. Også de toneangivende europeiske børsene falt onsdag, men ikke like markant som i Oslo.

- En veldig stor usikkerhet har bredt seg og frykten kommer fra tilstanden i amerikansk økonomi. Det er frykt for at dette skal gå ut over verdensøkonomien og smitte over på for eksempel det norske og de europeiske markedene, sier Olsen.

Både investorer og analytikere var onsdag ettermiddag svært spente på viktige tall fra USA, som alle kan påvirke Oslo Børs ytterligere. Et av de store investeringsselskapene, JP Morgan, leverte et svakt resultat, mens mange er spent på de amerikanske konsumprisindekstallene.

- Det er mye psykologi i markedet nå, så disse tallene vil nok fort kunne få ganske stor effekt og være retningsgivende for om hovedindeksen skal videre ned eller om den skal stabilisere seg og ta seg opp igjen.

- Følelsen hos mange er nok at det skal komme mye negative impulser. Håpet er nok det motsatte, sier Olsen.

Fall på fall
Heller ikke sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset First Securities vil kalle nedturen et krakk.

- Ikke ennå, men en kraftig korreksjon er det. Vi har fortsatt et negativt syn på 2008 som helhet, sier Hermanrud til E24.no.

Nesten samtlige aksjer faller på Oslo Børs onsdag. StatoilHydro-aksjen hadde i 14-tiden sunket 3,5 prosent til 146,3 kroner, mens Norsk Hydro sank 3,4 prosent til 55,80 kroner. Aker Kværner sank 3,8 prosent til en kurs på 113 kroner, Yara sank 5,3 prosent til 255,50 kroner mens solenergiselskapet REC sank hele 7,7 prosent til 191,75 kroner.

Store selskaper som Telenor, DnB NOR, SeaDrill og Tandberg hadde også en mager dag på børsen.

Også oljeprisene har falt videre det siste døgnet. Prisen på et fat nordsjøolje med levering om en måned sank med 0,8 dollar til 90,2 dollar fatet.