Undersjøisk tunnel til Smøla?

AsplanViak mener det mulig å finne en trasé for en undersjøisk tunnel fra Aurefastlandet til Edøya og Smøla på Nordmøre, skriver Tidens Krav.

 

I en foreløpig rapport som er laga på oppdrag fra Smøla kommune konkluderer Asplan Viak med at en undersjøisk forbindelse mellom Aure og Smøla vil gi ny trafikk og sparte kostnader. Men på grunn av lite trafikkgrunnlag og store investeringer, viser de foreløpige beregningene en negativ samfunnsmessig nytte av prosjektet, heter det i rapporten. Men Asplan Viak mener at fastlandssamband vil gi reduserte transportkostnader og bedre konkurransevilkår for næringslivet i kommunen.

Det var i 2005 at kommunestyret vedtok å lage en mulighetsstudie av en undersjøisk forbindelse til fastlandet. Begrunnelsen var et ønske om kortere reisetid mot Kristiansund og Trondheim. Den foreløpige rapporten foreslår en nordlig trasé fra Høvika/Sandhamna på Ertvågøya i Aure, der kjørelengden fra Edøya til Kristiansund øker med 26 kilometer i forhold til i dag, mens reisetida går ned med 35 minutt.

En mer sørlig trasé som knytter Smøla nærmere til Kristiansund, er teknisk mulig, men først og fremst et spørsmål om kostnader, mener Asplan Viak.

Foreløpige beregninger viser en meterkostnad på 90 000 2006-kroner for prosjektet. Smølatunnelen vil etter Asplan Viaks foreløpige overslag koste om lag 766 000 000 kroner.