Høyesterett vil ikke overprøve fotobokser

Høyesterett har enstemmig avgjort at fartsmålinger med datasystemet Datarec 410 og fotobokser ikke kan overprøves av en domstol dersom systemet selv har forkastet målingen.

Statens vegvesen har fastsatt tre kriterier for at Automatisk Trafikkontroll (ATK-måling) skal være gyldig. Dersom ett av kriteriene ikke oppfylles, vil målingen automatisk bli stemplet som ugyldig.

Høyesterett mener at målingen da ikke kan legges til grunn for straffutmåling.
En 30 år gammel bilfører som i mai 2006 ble målt til å ha kjørt i 200 km/t i Tromsø blir derfor ikke dømt for å ha kjørt så fort.

Aksepterte
Mannen slipper likevel ikke unna straff. Både i tingretten og senere lagmannsretten godtok han at retten i stedet for å basere seg på fotomålingen, foretok en konkret bevisvurdering som konkluderte med at farta har ligget mellom 130 og 140 kilometer i timen.

Denne avgjørelsen har politimesteren i Troms anket helt opp til Høyesterett. Påtalemyndigheten mener det er tilstrekkelig bevis når to av kriteriene for å fastsette hastigheten er oppfylt. Det tredje gjelder datsystemets beregning av akselavstanden på bilen.

Dette kriteriet er innført som en sikkerhetsgaranti for at målingen er riktig. Systemet aksepterer et avvik mellom målt avstand og faktisk avstand på 2,5 prosent.

I tilfellet fra Tromsø ble avviket målt til 2,93 prosent. Dermed er målingen ugyldig.

Faginstans avgjør
Etter Høyesteretts avgjørelse er det nå opp til Statens vegvesen om kriteriene for måling av fart med ATK-målinger skal endres.

Det kan ikke være domstolenes oppgave å sette til side rettssikkerhetsgarantier som en faginstans har vedtatt, fastslår Høyesterett.

Politimesterens anke ble derfor avvist, men dommen i de to lavere instanser basert på en annen bevisvurdering blir stående.

Dermed må 30-åringen sone 21 dager i fengsel og være foruten førerkort i to år.