Salgspress sendte Oslo Børs til 2006-nivå

De mange oppfordringene om å komme seg ut av aksjemarkedet førte tirsdag til et sterkt salgspress som i sin tur sendte hovedindeksen på Oslo Børs tilbake til 2006-nivå.

 

Ved stengetid var nedgangen på 3,43 prosent til 425,86 poeng. Det er frykten for et økonomisk tilbakeslag i USA med ringvirkninger over hele verden som skaper frykt og usikkerhet.

Medier og analytikere kappes om å svartmale utviklingen og de mange småinvestorene selger og selger av frykt for ytterligere nedgang.
- Aksjemarkedet er nå bare for de proffe, sa en kjent norsk investor tirsdag.

Panikk
Nedgangen tirsdag var preget av panikk i timene etter at handelen startet på Wall Street og nedgangen fra Asia natten før forplantet seg videre inn i det amerikanske markedet. Fra morgenen av viste hovedindeksen i Oslo en svak oppgang.

Den brede nedgangen rammer både små og store investorer. De største tapene har rammet Stein Erik Hagen og John Fredriksen. Også Røkkes tidligere og nåværende selskaper er påført store tap, men Røkke slipper likevel bedre fra det fordi han solgte seg ut av Aker Yards og Aker Kværner før nedgangen startet.

13 prosent
Siden nyttår har hovedindeksen i Oslo sunket med 13,2 prosent. Et selskap som Orkla ble i romjulen omsatt for 105 kroner. Sluttnoteringen tirsdag lå på 80 kroner. I mellomtiden har det ikke kommet noen selskapsspesifikke nyheter fra dette konglomeratet av et selskap.

Det er i Orkla og REC man finner forklaringen på Hagens milliardtap. John Fredriksen har fått sine tap i mange selskaper. Tirsdag var nedgangen i bulkrederiene større enn tidligere i år, oppdrett og rigg er også på full fart nedover, og i alle bransjer er Fredriksen inne med store poster.

Men det burde være til ettertanke for mange småinvestorer at ingen av de store selger seg ut i et marked preget av panikk.

Lånefinansiert
Det har lenge vært spekulert om Stein Erik Hagens verditap på over seks milliarder kroner bare i Orkla vil få noen betydning for hans disposisjoner. Det skyldes at Hagen har lånefinansiert en betydelig del av sine investeringer mens John Fredriksens eierselskaper skal være bortimot gjeldfrie.

Det ble tirsdag omsatt for 13,4 milliarder kroner på Oslo Børs. Tallet er ikke spesielt høyt, men antall handler er rekordstort og viser at det er de mange små som nå flykter.