Vil ikke henge nordområdesatsing på ett prosjekt

Nordområdesatsingen må måles på bred front, ikke på ett prosjekt som Stockman eller om regjeringen kommer med en nordområdemilliard, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre på 15-årsdagen for innstiftingen av Barentssamarbeidet.

 

Han møter en stigende nordnorsk utålmodighet og krav om satsing på infrastruktur med å blankt avfeie tanken om en egen nordområdemilliard. Regionale myndigheter i nord må kjenne sin besøkelsestid når Nasjonal Transportplan for ti år framover skal vedtas, ikke be om spesielle offentlige nordområdemidler, er beskjeden fra Støre.

Bred satsing
- Det er en feil problemstilling. Vår nordområdesatsing er ikke avhengig av en offentlig bevilgning. Dette er den brede norske satsingen på verdiskapning. Regjeringens nordområdesatsing er ikke eneste årsak, men medvirkende til at vi nå har fullt trykk i næringslivet i nord. Vi ser etablerte og nye næringer på full fart opp, og at det nå løsner i samarbeidet med Russland, sier Jonas Gahr Støre.
For tredje år på rad starter han arbeidsåret i Kirkenes ved å møte næringsliv, regionpolitikere og de sentrale etatene i Barentssamarbeidet. Fredag ettermiddag deltok han på et jubileumsseminar i Kirkenes sammen med Thorvald Stoltenberg for å dra historikk og framtidsperspektiver på Barentssamarbeidet.

Ingen døgnfluer
Støre understreket at han er fornøyd med bredden i samarbeidet over grensen til Russland. Han viser til at det er 100 nye bedrifter etablert i Barentsområdet og at 40 av dem er norske bedrifter som har startet virksomhet i Murmansk.
- Ingen av disse bedriftene er døgnfluer. Statoil har for eksempel jobbet i 20 år i Russland. De har tre ganger vært inne og ute av Stockman-prosjektet. Nå er de inne. Det vi også ser i dag, er at de som lykkes i Murmansk, er norsk næringsliv fra distriktene, sa Støre.

Thorvald Stoltenberg som er tildelt farskapet for det internasjonale samarbeidet med Russland, Finland og Sverige sier at han lenge har vært redd for at næringslivssamarbeidet ikke skulle ta av.
- Samlet sett har vi kommet mye lengre i Barentssamarbeidet enn det vi kunne forvente for 15 år siden. Når jeg hører om 40 norske bedriftsetableringer i Murmansk blir jeg glad, sier Stoltenberg.


Ny Hårfagre
Ifølge Stoltenberg er det ikke bare grensen til Russland som har åpnet seg de siste 15 årene. Han har blitt mer opptatt av en indre mental grense som viste seg etter oppstarten av Barentssamarbeidet. Stoltenberg sier at ett de store sjokkene han fikk, var å oppleve hvordan mediene nord for Bodø var opptatt av en ting, mens de i sør var opptatt av helt andre ting.

- Det var en mental grense som var skadelig for landet. Jeg ser regjeringens satsing på nordområdene også som en måte å skape ett Norge. Jeg regner utenriksminister Jonas Gahr Støre som vår nye Harald Hårfagre, sa Stoltenberg til rungende latter og applaus i Kirkenes.