Økonomisk nedgang ventet og fryktet

En sterk økonomisk nedgang på verdensbasis er sannsynlig, og en hel verden frykter en slik dyster utvikling i 2008, går det fram av en rapport fra Verdens økonomiske forum (WEF).

 

Det er faren for en alvorlig økonomisk nedgang eller resesjon i USA, kombinert med økte oljepriser som bekymrer mest. Men fortsatt frykter verdens ledere terrorisme, epidemier og katastrofer som følge av klimaendringer, heter det i rapporten «Global Risks 2008».

Rapporten bygger på oversikter fra industriledere, professorer og økonomiske analytikere. Her trekkes også de stadig minkende matvarebeholdningene fram som et økende problem.

Denne rapporten kommer samtidig med en oversikt fra Verdensbanken, som viser at de raskt voksende økonomiene i mange utviklingsland langt på vei oppveier nedgangen i amerikansk økonomi.

Moderat vekst
Ifølge fremtidsutsiktene fra Verdensbanken vil den økonomiske veksten i 2008 ligge på beskjedne 3,3 prosent, mot 3,6 prosent i fjor. Men også Verdensbanken frykter en kraftig økonomisk nedgang i verdens største økonomi - USA.

- Utviklingslandenes samlede økonomi tilsvarer stort sett den amerikanske økonomien i volum. Men deres vekst er tre ganger raskere enn den amerikanske, sier Hans Timmer, en av forfatterne til rapporten «Global Economic Prospects».

Timmer mener utviklingslandene ikke bare har lyktes med å veie opp for nedgangen i USAs økonomi. Utviklingslandene har også bidratt til å redusere skjevhetene i verdenshandelen gjennom økt import av amerikanske varer grunnet svak dollarkurs.

- Vi vet ennå ikke hvor mange skjeletter som fortsatt ligger gjemt i finansmarkedenes irrganger, eller hvor store de økonomiske tap til slutt vil bli, påpeker Timmer i rapporten.

Boligkrisen i USA
WEF-rapporten understreker at endringer i det globale finansieringssystemet de senere årene kan medføre stor ustabilitet i krisetider. Rapporten viser til de store tapene som banker i Storbritannia og Tyskland måtte tåle på grunn av problemene med boligfinansieringen i USA.

Verdensøkonomien vil også bli satt under press hvis høye oljepriser kommer som resultat av politisk uro eller naturkatastrofer, heter det i rapporten.
- I et tiårsperspektiv er det liten grunn til å tro at energiprisene vil gå kraftig ned, mens det på den annen side er flere grunner til å tro at energiprisene vil øke, heter det i WEF-rapporten.