– Ansatte i styrene svekker lønnsomheten

Ansattes styrerepresentanter har en negativ innflytelse på lønnsomheten i norske bedrifter. Det antyder en fersk doktorgradsavhandling fra Handelshøyskolen BI. 

Forsker Øystein Strøm har gjennomført tre omfattende studier av samtlige børsnoterte ikke-finansielle aksjeselskaper i Norge i tidsrommet 1989 til 2002. Strøm har særlig studert hvilken effekt de ansattes styrerepresentasjon har for lønnsomheten i de børsnoterte aksjeselskapene. Tallenes tale er klar: Ansattes styrerepresentanter påvirker lønnsomheten negativt. Ansatte-representasjonen bidrar også til lavere beslutningsdyktighet i styret.

Bedrifter som har styrer med ansattevalgte styremedlemmer, kjennetegnes ved et høyere gjennomsnittlig lønnsnivå enn selskaper som ikke har ansatte i styrerommet.

– Ansatterepresentasjon i styrene innebærer en økonomisk kostnad som vi må være oss bevisst, sier Øystein Strøm.

De beste styrene, sett med økonomiske briller, er styrer som i størst grad har sammenfallende interesser med eierne. Det er en fordel at styremedlemmene selv eier aksjer i selskapet. Relativt små og homogene styrer gir større beslutningsdyktighet og lønnsomhet enn større og mer heterogene styrer, er blant funnene i studien.