Snur i skattesak mot småkraftverk

Regjeringen omgjør beslutningen om å øke skatten for småkraftverkene. 

Da statsbudsjettet for 2008 ble lagt fram i høst, foreslo regjeringen å endre rammevilkårene for småkraftverkene. Grensen for å beregne grunnrenteinntekt ble senket fra 5,5 til 1,5 megawatt og skattesatsen på grunnrenten ble økt fra 27 til 30 prosent.

Dette utløste sterke protester fra interesseorganisasjoner og enkeltutbyggere, som fryktet svekket lønnsomhet ved småkraftverkene. Fra Senterpartiet lød det også sterk kritikk.

– Nå omgjør vi beslutningen og imøtekommer ønsket om forutsigbarhet og de bekymringene vi har fått høre om utilsiktede virkninger, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til NRK.

Etter det NRK erfarer, er småkraftløsningen en del av en hestehandel i regjeringen som også omfatter beslutningen om vern av Trillemarka og flytting av Veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås.

Regjeringens snuoperasjon innebærer at eksisterende og allerede planlagte småkraftverk vil få uendrede rammevilkår. Nye kraftverk vil derimot bli omfattet av grensen på 1,5 megawatt for beregning av grunnrenteinntekt.

Nye kraftverk er de som er første gang registrert hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) etter 5. oktober 2007.