Utlendinger dominerte i «norsk» arkitektkonkurranse

Nordmennene glimret med sitt fravær da de aller beste bidragene til den norske delen av arkitektkonkurransen Europan 9 ble kunngjort onsdag.

 

Både de tre vinnerne, de to hovedutfordrerne og de fem som fikk hederlig omtale for sine bidrag til arkitektkonkurransen Europan 9 var utenlandske. Resultatet av konkurransen ble offentliggjort i Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) i Oslo onsdag kveld.

Europan er en europeisk arkitektkonkurranse for unge arkitekter under 40 år. I den niende konkurransen deltok Norge med fire byer, Lillestrøm, Odda, Oslo og Trondheim, med oppdrag som unge arkitekter fra hele Europa har kunnet konkurrere om.

- Det er svært viktig for unge arkitekter å kunne samarbeide og konkurrere på et internasjonalt plan, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) før hun overrakte prisene til vinnerne.

Vinnerne
Til sammen kom det inn 134 bidrag til konkurransen.
I Trondheim var oppgaven å tegne nye studentboliger og knytte området rundt til både Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og sentrum. Her vant det spanske prosjektet My Space for sitt nyskapende konsept.
- Boligene var det som vakte størst oppsikt hos juryen. Bidraget er sobert, effektivt og fyllestgjørende, sa Ingerid Helsing Almaas, jurymedlem og redaktør i magasinet Arkitektur N.

På Grorud i Oslo vant prosjektet Cumulus, med arkitekter fra Spania, Chile og Tyskland, på Odda vant det tysk-svenske prosjektet Odda Lace.
Ingen av prosjektene i Lillestrøm ble kåret til vinner, men det italienskspanske prosjektet AZ 002 ble kåret til beste utfordrer.

Urban utvikling
Generalsekretær for Europan Europa, Didier Rebois, poengterte i sin tale at prosjektene ikke nødvendigvis måtte settes ut i live slik de var tegnet, men at de vel så gjerne kunne tjene som inspirasjon og innspill til urban utvikling.

- De må ses på som begynnelser, gjerne provoserende, på urbane utviklingsprosjekter, sa han.

Totalt deltok 22 land med 73 steder i Europan 9. Det er tredje gang Norge deltar i konkurransen.

Temaet for konkurransen var «bærekraftige byer og byens nye offentlige rom». Europan har til hensikt å være en arena for nyskapende og nytenkende byutvikling.