Vurderer norsk-tysk strømkabel

Den norske og den tyske systemoperatøren, Statnett og E.ON Netz er enige i å lansere en felles studie for å vurdere det tekniske og finansielle potensialet for en likestrømskabel mellom Norge og Tyskland.

Kapasiteten for en ny forbindelse vil være fra 700 til 1400 MW. Mulighetsstudien vil starte umiddelbart.

Selskapene vil se på potensielle fordeler og ulemper for en slik forbindelse mellom Europa og de nordiske land. Forskjellige modeller for produksjon med stor varme og vindkraft produksjon på kontinentet sett i forhold til stor vannkraftproduksjon i Norge forventes å gi fordeler for begge systemer. Det er dog en risiko for at eksisterende flaskehalser forsterkes.

NORD.LINK forventes å være lønnsom både for forbrukerne og for produsentene, sett i forhold til utviklingen i forbruk, produksjon og prisene i begge markedene. Mulighetsstudien vil analysere relevante spørsmål i forbindelse med NORD.LINK med sikte på en eventuell investeringsbeslutning.

En kabel mellom Norge og Tyskland er på EU´s liste i deres program for Europeiske forbindelser (TEN-E program) som har til formål og forbedre markedsintegrasjonen i Europa.

Statnett og E.ON Netz forventer å være ferdig med mulighetsstudien i løpet av høsten 2008. Deretter vil man starte en dialog med de nasjonale myndigheter forutsatt at resultatene av studien tilsier en investeringsbeslutning.