Norsk teknikk kutter globale NOx-utslipp

Den lille norske bedriften Wema har utviklet produkter som muliggjør vesentlige kutt i de globale NOx-utslippene.

NHO ga tirsdag kveld Nyskapingsprisen for 2007 til bedriften Wema utenfor Bergen fordi de etter 20 års arbeid står foran et internasjonalt gjennombrudd med sine produkter som bidrar til at NOx-utslippene fra dieselmotorer kan bli presset 90 prosent ned. 

Regjeringen og næringslivet har det siste året forhandlet om en miljøavtale for å redusere NOx-utslippene. Denne avtalen skal erstatte Regjeringens forslag om en NOx-avgift, men det forutsetter at miljøavtalen gir klare resultater. Her kommer Wema inn i bildet. Deres oppfinnelser og produkter vil spille en markant rolle - ikke minst for den internasjonale bilindustrien.

Det er flere forhold som har muliggjort Wemas kraftige satsing på forskning og utvikling. SkatteFunn-ordningen har hatt en spesiell positiv betydning. Det er viktig at Regjeringen ikke svekker denne ordningen i tiden som kommer.
Året 2008 vil bli et nytt år med kraftig vekst med nye ordrer fra bl.a. Russland og eksisterende kunder som vil gi en omsetningsøkning i størrelsesorden 35 prosent. I tillegg til de to store kontraktene Wema har fått i Japan har de stor tro på at de i løpet av de neste månedene vil lande kontrakter med ytterligere to kunder. Dette vil i så tilfelle bety en markedsandel på nær 100 prosent på spesielle sensorer som er nøkkelproduktet også i det krevende japanske markedet.

Wema har inngått en avtale med den største lastebilprodusenten i India for levering av diesel målere fra 2009. I denne forbindelse vil Wema også etablere en produksjonsenhet i India.

De amerikanske lastebilprodusentene vil i løpet av 2008 bestemme seg for leverandør. Det er sterke indikasjoner på at de fleste vil velge Wema og vi har tro på at vi har signert kontrakter med flere produsenter i løpet av 2008. En kraftig styrking av staben i Bergen er nødvendig for å ta hånd om de utfordringer 2008 og ikke minst 2009 byr på.