ID-kort følger ikke standard

ID-kortene som ble tatt i bruk på byggeplasser fra 1. januar holder ikke standard, mener Asbjørn Hovstø.

- De nye ID-kortene for bygg- og anlegg følger ikke norsk eller internasjonal standard for ID-kort, mener Asbjørn Hovstø. Han er leder for referansegruppen K188 Person-ID til Standard Norge, men uttaler seg som privatperson.

Detaljfeil 

Hovstø har arbeidet med å kartlegge ID-behov innen norsk næringsliv.

- Hovedproblemet med de nye kortene er at de ikke viser nasjonaliteten til arbeidstaker noe som er vesentlig informasjon i byggenæringen, sier Hovstø.

Ifølge Hovstø er det er flere detaljer som ikke stemmer overens med standard.

Et ID-kort er bygget opp av fire soner. Hovstø mener at flere av kortets detaljer som logoen til Arbeidstilsynet og navn på arbeidsgiver og organisasjonsnummer er plassert i feil sone.

- Ikke førerkort eller bankkort 

Arne Slettebøe i BNL mener derimot at det blir feil å bruke norsk eller internasjonal standard på byggenæringens ID-kort.

– Dette identifikasjonsbeviset kan ikke likestilles med førerkort eller bankkort. Det kan heller ikke sammenlignes med lignende kort i Sverige, sier han til Byggeindustrien.

- Når det gjelder nasjonalitet på kortet så tillater ikke EU-regelverket det. Forrige gang disse kortene var ute på høring var det ønske om å ha dette med, men vi fikk nei, legger han til.

Han forteller derimot at man i arbeidet med kortene har skjelet til eksisterende standarder så mye som mulig. Arbeidet med å lage en egen bransjestandard for kortene er også i gang. Blant annet er det snakk om å bruke ID-kortet som adgangskort til norske byggeplasser.
  

Les også:

ID-forskrift trådt i kraft 

Startskudd for id-kort