Ja til partikkelfilter

For noen dager siden var Regjeringen lunken og avvisende til forslaget om å støtte montering av partikkelfilter på dieselbiler. Nå har noen tydeligvis snakket sammen, for nå er Regjeringen likevel positiv. Det skulle bare mangle. Det er Nasjonalt folkehelseinstitutt og Norges Automobilforbund (NAF) som har tatt opp saken.

 

Gamle dieselbiler er noen av de verste forurenserne som finnes. Men blir det ettermontert partikkelfilter kan man fjerne mye av svevestøvet som fører til lungesykdommer, hjerte- og karsykdommer, astma og allergi. Ja, i mange tilfeller kan slikt svevestøv fremskynde lungekreft og tidlig død.

Vi har en gammel bilpark i Norge. Etter vårt syn må alle tiltak som kan bidra til at denne bilparken forurenser mindre være av det gode. Politikerne burde juble. Men dessverre er det ikke samme entusiasmen hos enkelte rikspolitikere når det er snakk om å løse problemer i Norge. Det blir ikke så mange oppslag i verdenspressen av slikt. Men det er i Norge velgerne befinner seg.

Selv økonomene i Finansdepartementet må forstå at et slikt tiltak kan være forebyggende, og at man gjennom et slikt tiltak kan spare mange helsekroner.

Støtte til montering av partikkelfilter må selvsagt også gjelde for anleggsmaskiner.