Per Helge

Vet mest, men bommer grovt om norsk skole

Velgere som stemmer SV vet mest om norsk skole. Men de bommer likevel på et sentralt punkt; de tror norske elever lærer like mye som det man gjør i andre land.

 

En undersøkelse Synovate (tidligere MMI) har gjort for NHO viser at SV-sympatisører i størst grad vet hvem som har ansvaret for skolen og hvor mye penger vi bruker på skole. Men hele 64 prosent av SVs velgere lever samtidig med den myten at det er god kvalitet på norsk skole, når det gjelder elevenes kunnskaper og prestasjoner.

 - Det er påfallende at man kan være så godt informert samtidig som man ikke har fått med seg de store oppslagene i mediene i desember. Vi andre leste der om PISA-undersøkelsen, der norske skoleelever fortsetter å falle i prestasjonene i forhold til land vi ellers sammenligner oss med, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Sigrun Vågeng.

 PISA-undersøkelsen viste at de svake leseferdighetene til norske 15 åringer var særlig dårlig. Vi gjør det dårligere også i naturfag og matematikk - i tider der næringslivet roper etter realfagskompetanse. Kompetanselandet Norge og norsk skole er hovedsak på NHOs årskonferanse 8. januar 2008.