Foreslår felles fengselsanlegg

Investorer foreslår å bygge ett felles fengselsanlegg for hele Sør-Rogaland.

Da kan de to eksisterende fengslene Åna og Finnestad bli nedlagt. En lokal investorgruppe tilbyr seg å bygge det nye fengselsanlegget enten for utleie, salg eller som del av en byttehandel, skriver Stavanger Aftenblad.

- Vi har fått laget et forprosjekt, som er en mulighetsstudie, sier Per-Åge Hauge i investeringsselskapet Cator til Stavanger Aftenblad.
De andre i investorgruppen er Folke Hermansen AS og T. S. Eiendom.

Investorgruppen har allerede kjøpt to tomter på hver sin side av Figgjo-elva, som er kommunegrense mellom Sandnes og Klepp kommuner. På Foss-Eikeland i Sandnes foreslås et lukket fengsel med plass for 250 innsatte. Velde Pukk bruker området i dag.

Den andre tomten er en kilometer unna, på Orstad i Klepp, der Polaris fabrikker tidligere holdt til. På Orstad foreslås et åpent anlegg med 100 plasser. En foreløpig kalkyle antyder at anlegget samlet kan komme på 900 millioner kroner. Investorene er åpne for enten å bygge og leie ut; bygge og selge, eller la det nye anlegget bli del av en byttehandel med de gamle fengslene.

Stavanger fengsel på Finnestad åpnet igjen etter en ombygging i 2000, men tilfredsstiller ikke de nye kravene som er kommet til fengselsbygninger.

Åna fengsel i Hå åpnet i 1915. Den siste store renoveringen ble avsluttet for 20 år siden. Åna er urasjonelt å drive. Nå skal firemannsrommene erstattets med enerom. Da forsvinner 50 fengselsplasser. Den innvendige oppussingen vil alene koste 50 millioner kroner; eller én million per enkeltrom.