Lovendringer gir bedre forbrukervern

Flere av lovendringene som trådte i kraft 1. januar gir bedre vern for forbrukerne. Dessuten blir det langt billigere å skaffe seg pass, og voldsofre får økte rettigheter.

 

Fakta nye lover 2008

Ny tvistelov er en av lovene som fremmer forbrukernes interesser. Den gjør det mindre risikabelt for folk som er lurt av smarte selgere å gå til domstolen for å kreve retten sin.

Loven setter maksimalgrense for hva en rettssak om et beløp under 125.000 kroner skal koste, og den åpner for at forbrukere kan slå seg sammen og gå til gruppesøksmål mot en leverandør som ikke holder det han lover.

Rettigheter
Endringer i eiendomsmeglerloven stiller strengere krav til eiendomsmeglere, og skal gi boligkjøperne større trygghet og rettigheter. Blant annet skal megleren nå la selgeren bestemme om han vil betale provisjon eller timepris
I et godt marked kan det lønne seg for selgeren å la megleren arbeide på timepris. Megleren skal heller ikke kunne avtale en høyere provisjon hvis han oppnår høyere pris.

En ny bestemmelse i forbrukerkjøpsloven skal sikre forbrukernes rettigheter i de tilfeller der en selger gir en garanti ut over lovens krav. Har en selger først gitt en slik garanti, er han forpliktet til å stå ved den.

Flere får erstatning
Endringer i loven om voldsoffererstatning vil føre til at flere får rett til erstatning. Barn som har vært vitne til vold, etterlatte og søsken til voldsofre skal kunne få erstatning.

Samtidig innføres en særskilt foreldelsesregel som gir rett på erstatning dersom kravet settes fram før offeret er fylt 21 år.

Justisdepartementet melder også om en del endringer i gebyrer og godtgjørelser fra 1. januar. Inkassosatsen heves fra 560 til 570 kroner. Meddommere som mottar lønn mens de sitter i retten skal ikke lengre få utbetalt godtgjørelse. Endringen får ikke betydning for pensjonister, studenter og andre som ikke mottar lønn. De vil fortsatt få 250 kroner dagen.

Departementet melder også at det i hovedsak ikke lenger skal gis fri rettshjelp for å søke om separasjon eller skilsmisse.
Billigere pass og mer samvirke
En hyggelig endring for dem som trenger nytt pass er gebyrnedsettelsen fra 990 til 450 kroner fra 1. januar. Gebyret gjelder voksne. For barn ble gebyret satt ned fra 420 til 270 kroner fra 15. juni 2007.
Fra 1. januar trår også en lov om samvirkeforetak i kraft. Den vil blant annet gjøre det enklere å etablere foreldreeide barnehager på samvirkebasis, mener regjeringen.
Loven ble vedtatt i fjor vår, og den berører de rundt to millioner nordmenn som er medlemmer av et samvirkeforetak. Eksempler på slike foretak med mange medlemmer er Coop, Tine og OBOS.
Norge blir medlem av Den europeiske patentkonvensjonen (EPO) fra 1. januar. Ifølge myndighetene skal dette gi norske og utenlandske bedrifter mer like konkurransevilkår samtidig som det blir økt konkurranse ved at det blir flere utenlandske patenter å forholde seg til i Norge.
Slutt på mappeinnsyn
Innsynsloven oppheves fra nyttår. Loven har gitt folk som ble ulovlig overvåket rett til å se hva overvåkingspolitiet har skrevet om dem.
Søknadsfristen utløp for flere år siden, og det såkalte innsynsutvalget har behandlet søknadene.
Nesten 13.000 personer har søkt om innsyn, og ved forrige nyttårsskifte hadde 3.600 personer fått se hvilke opplysninger som var arkivert om dem.
Innsynsutvalget avslutter nå arbeidet sitt og kommer med en rapport i løpet av januar, opplyser Justisdepartementet. Arkivet med mappene er overført til Riksarkivet.