DnB NOR frykter inflasjon neste år

Kreditturoen og faren for inflasjon i USA, EU og Norge vil stå sentralt når DnB NOR den 9. januar legger fram sin rapport om de økonomiske utsiktene for 2008.

 

Analytiker Camilla Viland, som er med i teamet som utarbeider rapporten, sier kreditturoen ikke er den eneste faktoren som vil påvirke de økonomiske utsiktene for 2008.

- Nå må vi i tillegg holde et øye med inflasjonen. Generelt har inflasjonen holdt seg lav de siste årene både i eurosonen og USA. Nå ser vi tendenser til at inflasjonen tiltar i disse økonomiene, sier Viland.

Redusert handlingsrom
Hun mener inflasjonsveksten reduserer sentralbankenes muligheter for å kunne roe ned finansmarkedene.

- Når man frykter svak vekst, vil sentralbanken kunne senke renten for å motvirke dette. Hvis de i tillegg må forholde seg til inflasjonsvekst, som normalt motvirkes med økt rente, vil de få en mer komplisert situasjon å hanskes med, sier Viland.

- Etter flere år med inflasjon under målet som er «nær 2,5 prosent over tid», har man nå også i Norge startet å bekymre seg for en økende inflasjon. Norges Bank satte fokus på dette i sitt forrige rentemøte, sier DnB NOR-analytikeren.
Hun mener sentralbanksjefen da opplyste at de lokale nettverkene som Norges Bank har hentet informasjon fra, hadde meldt om «inflasjonsimpulser».
- Vi vil følge godt med på utviklingen i månedene som kommer, sier Viland.

Tror ikke på nedgangstider
I en foreløpig orientering til bankens kunder skriver Viland at kreditturoen i verdens finansmarkeder er en direkte konsekvens av kollapsen i det amerikanske subprimemarkedet.

- Det har utviklet seg mer alvorlig enn vi forutså i bankens forrige rapport, sier Viland.

Hun tilføyer at banken ikke tror på en tilbakegang som mange nå har begynt å snakke om.

 Alt i alt er vi optimister og mener den finansielle uroen mest sannsynlig vil få moderate realøkonomiske konsekvenser utenfor USA. Den viktigste grunnen til dette er at sentralbankene har tatt grep og gjennomført en rekke tiltak for å hjelpe de som er rammet av subprime-kollapsen, sier hun.

To av flere
- Kreditturo og inflasjon er viktige faktorer, men bare to av mange som blir vurdert når vi utarbeider «Økonomiske utsikter». Andre forhold vi følger godt med på er det europeiske boligmarkedet og spørsmålet om veksten i eurosonen vil bli dempet av utviklingen i finansmarkedene og dollarkursen. Vi er opptatt av de globale ubalansene og prisingen av den kinesiske valutaen i forhold til dollaren. Og selvsagt vil vi følge godt med på det norske lønnsoppgjøret til våren, skriver analytiker Camilla Viland i sin orientering til kundene i DnB NOR Markets.

Rapporten offentliggjøres på bankens nettsider 9. januar.