Millionstøtte til distriktsgründere

Regjeringen får lov av ESA å gi 40 millioner kroner til utvalgte nystartede distriktsbedrifter. Kvinnelige gründere skal prioriteres.

- Erfaringene viser at det er den første perioden etter oppstart som er tøffest for en ny bedrift. Med disse midlene håper vi å hjelpe bedriftene som har muligheter for stor vekst, over denne kneika, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

På budsjettet i 2008 er det satt av 40 millioner kroner til prosjektet. Hver bedrift skal få støtte til driften i fem år.

Nye EU-regler
Vanligvis får norske myndigheter tommelen ned fra Eftas overvåkingsorgan ESA, når de vil gi statsstøtte til ulike tiltak. Men etter at EU nylig reviderte sine regler for statsstøtte til regionale og lokale prosjekter, har gründerprosjektet sluppet gjennom.

- Vi er veldig glade for dette utvidede handlingsrommet i EØS-avtalen, og vi vil gjøre vårt for å utnytte det. Dette kommer åpenbart til å gi flere arbeidsplasser i distriktene, sier Meltveit Kleppa.

De nye EU-reglene åpner for at man kan gi delvis støtte til drift til utvalgte distriktsbedrifter i opptil fem år. Meltveit Kleppa sier det er helt nytt at man nå går inn og støtter selve driften av bedriftene.

Støtter kvinner
Det er Innovasjon Norge som skal plukke ut bedriftene som skal få en bit av kaka. De sier de er klare til å ta imot søknader tidlig i 2008.

- Til enhver tid er det mange som etablerer nye bedrifter, men de som skal få støtte må vise at de har potensial for stor vekst, poengterer Meltveit Kleppa.
40 prosent av midlene er også øremerket kvinnedrevne foretak. Meltveit Kleppa forklarer kjønnsprofilen med at færre kvinner tør å ta det spranget som må til for å starte opp noe eget.

- Det er slik at det er flere kvinner enn menn som har ideer, men færre som realiserer dem, nettopp på grunn av uroen for ikke å komme seg gjennom den første vanskelig tiden, sier Meltveit Kleppa.