Advarer mot overskridelser for Tromsø-OL

Lillehammer-OL ble fem ganger dyrere enn planlagt. Nå advarer en ekspert mot lignende overskridelser for Tromsø.

- Å arrangere OL er like fornuftig som å skyte opp raketter på nyttårsaften. Men det er jo kjedelig å være så fornuftig alltid. Vi må imidlertid vite hva dette kommer til å koste, sier professor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til næringslivsnettstedet NA24.

Solberg mener historien tilsier at det er all grunn til å være kritisk til budsjettene for store idrettsarrangementer, og viser til OL på Lillehammer, London-OL og Holmenkollbakken som eksempler på elendige kostnadsanslag.

- Hvis man får OL i Tromsø og klarer det uten overskridelser, vil det være et sjeldent historisk unntak. Det tror jeg ikke på, men man bør unngå et nytt Lillehammer-OL, advarer Solberg.

Mens sommer-OL i England har firedoblet budsjettet på de to årene som er gått siden London fikk 2012-lekene, økte Kollen-kostnadene fra 500 millioner til det dobbelte. Lillehammerlekene endte med en prislapp som var fem ganger høyere enn planlagt. Den norske staten måtte ut med 9,6 milliarder kroner.
Solberg får ikke fullt ut gehør for sine synspunkter i idrettslivet.

- Det er helt umulig å fastslå at man har full kontroll på kostnadene. Det vil være uriktig. Men det er regnet og dobbeltregnet på dette, og det vil være veldig overraskende om det kommer store avvik, sier Odd-Roar Thorsen, medlem av styret i søkergruppen og visepresident i Idrettsforbundet.