Norge dårligst i klassen på ren energi

Norge bruker minst penger i Norden på forskning på fornybar energi.

 

Det viser tall Aftenposten har hentet inn fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Forskningsrådet.

I Soria Moria-erklæringen heter det at Norge har et stort potensial for fornybare energikilder, og at Norge skal bidra til utvikling av ny teknologi. Men bare 44 millioner kroner ble bevilget til forskning på ren energi i 2006. Til sammenligning brukte Danmark og Sverige fem-seks ganger så mye, mens de finske bevilgningene lå snaut tre ganger høyere enn Norges.

- Regjeringen har uttrykt mye større ambisjoner på fornybar energi enn det som er fulgt opp på bevilgningssiden. Med tanke på klimautfordringene har vi et stort behov for å utvikle fornybar energi. I tillegg kan det åpne seg store markeder på disse områdene, fremholder sjef for Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Hallén mener Norge har store muligheter innen ren energi, og at det allerede finnes gode forskningsmiljøer som hevder seg godt internasjonalt. Det som mangler er penger. Han får støtte fra kjemiprofessor ved Universitetet i Oslo, Helmer Fjellvåg, som forsker på solenergi.

- Resultatet er at vi heller forsker på områder der vi får penger. Dessverre er ikke bevilgningene slik at vi kan drive langsiktig, strategisk forskning; det blir altfor kortsiktig og vilkårlig, sier professoren.