Ungdom fra landet er arbeidsgiverens drøm

Ungdom fra landet, og aller helst fra gård, er spesielt ettertraktet i deler av arbeidslivet. De har sett en hammer før og klarer å stå opp om morgenen.

- Mange unge har ikke noe forhold til verktøy lenger og fikser sjelden ting hjemme. Det er PC-en og mobilen som er i sentrum, sier Tommy Johansen, direktør for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) avdeling Vestenfjelske til Bergens Tidende.

På bygda er det fortsatt mer vanlig at unge får ta del i praktiske og tekniske utfordringer.

- Dermed har de større forutsetninger for å klare seg i håndverksfagene, og derfor er denne gruppen spesielt ettertraktet blant entreprenører, sier Johansen.

Men populariteten gjelder ikke bare byggfagene.

- Også i industrien og i olje- og maritim virksomhet ser mange arbeidsgivere det som et pluss å være fra landet og aller helst fra gård, hevder direktør for rekrutteringsselskapet Jobzone i Bergen, Reidar Bøen.

- På en båt, et industrianlegg eller en plattform er det ofte mange oppgaver av ulike karakter som du er alene om å løse. Folk fra gård har ikke så mange å spørre og er vant til å løse oppgavene selv, sier Bøen.

En annen viktig fordel de unge fra gård har er at de klarer å komme seg opp om morgenen, mener Johansen.

- Det er faktisk et stort problem for mange unge som starter i arbeidslivet i dag. Men de fra gård er som regel vant med å begynne arbeidsdagen tidlig, sier Johansen.