Eget kraftverk for Ormen Lange

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) vil be Shell utrede mulighetene for å bygge et eget gasskraftverk som kan forsyne Ormen Lange med elektrisk strøm.

Det er en forutsetning at et slikt kraftverk bygges med CO2-rensing, sa Haga da hun torsdag møtte pressen. I hvilken grad staten kan bidra med kostnadsdekning for renseprosessen ville hun ikke gå inn på.

Etter at det tidligere på dagen ble kjent at StatoilHydro har droppet planene om et gasskraftverk med rensing på Tjeldbergodden, er kraftkrisen i Midt-Norge igjen blitt et hett tema.

Tre akser
Haga vil løse problemet langs tre akser. Den ene er å få til et gasskraftverk som bare skal produsere strøm til norsk sokkel, den andre er en forsert oppgradering av strømnettet, og den tredje er å få bygget ut mer fornybar energi, enten det er småkraftverk eller vindmøller.

- De mobile gasskraftverkene uten rensing skal ikke tas i bruk med mindre det oppstår en akutt situasjon der rasjonering av strøm er nødvendig, sier olje- og energiministeren.

På spørsmål om man kunne stole på denne forutsetningen sa Haga:
Hvis jeg hadde trodd jeg hadde flere dårlige nyheter, ville jeg i hvert fall ha kommet med dem.

Hjelp av værgudene
Olje- og energiministeren inntok en offensiv holdning til kraftkrisen som lenge har vært varslet i Midt-Norge, men la til at vi foreløpig har hatt god hjelp av værgudene.

Hun vil be ulike aktører i Midt-Norge å vurdere alle muligheter for økt produksjon, men innrømmet at det også kan bli aktuelt å spare strøm.

Allerede 21. januar vil det bli avviklet en større konferanse i Trøndelag der energisituasjonen i Midt-Norge er tema, sier Haga.

Hun opplyser at hun har hatt mange aktører på besøk. Alle er interessert i å avhjelpe situasjonen, men ønsker seg hele tiden statlig hjelp etter mønster av Mongstad-avtalen.

Kan være villig
Olje og energiministeren sier regjeringen nå har prosjektene på Mongstad og Kårstø som skal ta oss videre.

Hun utelukket likevel ikke at staten også kan være villig til å bidra i Midt-Norge, men det er ikke meningen å starte i den enden.

- StatoilHydro har selv avgjort at det ikke var økonomi i prosjektet på Tjeldbergodden. Det har selskapet avgjort på egen hånd. Nå vil vi snakke med Shell som er operatør på Ormen Lange.

Haga mener det ikke er tvil om at behovet for strøm til sokkelen er økende og at de mobile gasskraftverkene bare er en reserve i rene nødsfall.

- Derfor må vi bare finne en løsning, sier Haga.