Dropper gasskraftverk på Tjeldbergodden

StatoilHydro bekrefter at de dropper planen om et stasjonært gasskraftverk på Tjeldbergodden. 

Dette bekrefter StatoilHydros prosjektleder Kai Bjarne Lima overfor NTB. Han sier at prosjektet ikke er lønnsomt, og at en økonomisk avklaring fra myndighetenes side har uteblitt.

8. mars 2006 lanserte selskapene et avansert prosjekt med CO2 i en verdikjede som inkluderte produksjon av strøm, fangst av CO2 og transport til reservoarene for meroljeutvinning.

Kastet kortene
I slutten av juni i år fastslo de samme selskapene at prosjektet var teknisk mulig, men ikke økonomisk lønnsomt.

Denne konklusjonen ble trukket etter at 90 personer hadde brukt 400 millioner kroner for å konkludere. Selskapene kastet dermed kortene, men åpnet for å fortsette arbeidet med et permanent gasskraftverk uten CO2 i verdikjede.

Ballen ble spilt over til myndighetene. En avklaring fra regjeringen har uteblitt. Selskapene sier nå at det ikke er aktuelt å bygge et gasskraftverk på Tjeldbergodden selv uten CO2-håndtering.

- Kostnadene blir for høye sett i forhold til prisen for strømmen. Det er en særnorsk situasjon som en følge av at vi har vannkraften. Den gir en rimeligere strøm i Norge enn hva tilfellet er for resten av Europa, sier StatoilHydros prosjektleder Kai Bjarne Lima til NTB.

Han forteller også at myndighetene i det hele tatt ikke har svart på en anmodning om å avklare sitt bidrag til prosjektet.

Ny månelanding?
Tjeldbergodden vil av mange bli tolket som nok et eksempel på en høyt flagget «månelanding» i klimasammenheng, som har falt dødt til jorden. Det er bare noen dager siden regjeringen resignerte for CO2-fangst fra pilotprosjektet på Mongstad i testfasen.

Lima mener at selskapene har høstet mye kunnskap av prosjektet, og trodde faktisk at dette skulle bli noe av da det ble lansert.

- Men det ville kreve stor innsats fra alle, både selskapene, industrien og myndighetene, sier han.

Bellona-leder Frederic Hauge sier til Aftenposten.no. at han er skuffet, og han mener at både StatoilHydro og regjeringen har sviktet.

- I prinsippet betyr dette at de sterk forurensende mobile gasskraftverkene nå blir stående på ubestemt tid. Jeg er dypt skuffet over både Regjeringen, Shell og StatoilHydro, sier Hauge.

- Tomme løfter
- Dette er et betydelig tilbakeslag for arbeidet med gasskraftverk med CO2-håndtering. Selv om prosjektet er krevende økonomisk, oppgir selskapene at en av hovedgrunnene til at prosjektet nå er skrinlagt, er manglende avklaringer fra regjeringen, uttaler Venstres energipolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim. Han er også leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Kvassheim viser til at tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) under presentasjonen sa at regjeringen ville gjøre det den kunne for å realisere prosjektet.

- Dette var et tomt løfte som illustrerer at regjeringen er til stede når festtalene holdes, men fraværende når det skal handles, avslutter Kvassheim.

- Nok en gang ser vi at regjeringen skryter mye og gjør lite, sier Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp.

- Regjeringens politikk henger ikke på greip nå de bruker 1,5 milliarder kroner på to mobile gasskraftverk i regionen, men nekter å stille opp med rammebetingelser og økonomiske virkemidler for å realisere fullskala gasskraftverk. Dette er vanvidd, både energi- og miljømessig.