PwC-bygget

PwC-bygget

PwC-bygget
Sted: Oslo
Entreprisekostnad eks mva: 300 mill kroner
Prosjekttype: Næringsbygg
Bruttoareal: 14.000 kvm
Byggherre: Oslo S Utvikling AS
Entrepriseform: Delte entrepriser
Prosjektledelse: Vedal Prosjekt
Arkitekt: A-lab
Interiørarkitekter: Arkitektene AS/Beate Ellingsen
Rådgivende ingeniører for byggherren: Byggeteknikk/RIA/LARK: Multiconsult - Geoteknikk: Geovita - RIBR: NEAS Brannconsult - RIE: Ing. Per Rasmussen - RIB: Erichsen & Horgen - Byggeøkonomisk rådgiver: AS Bygganlayse
Underentreprenører og leverandører: Spunt og peler: Entreprenørservice - Betong: SN Bygg - Prefab og stål: Contiga - Glassfasade: AF Bolseth/Profilteam - Innvendig tømring: Noveta - Stål- og tredører: Trygve Eliassen - Skifer: Ellingard Naturstein - Innvendig tømring: Noveta - Grunnarbeider: Oslo Vei - Himlinger: Modulvegger - Mur og flis: Fjeldheim & Knudsen - SD-anlegg: TAC - Branngardiner: BVS - Avfall: Wilhelmsen & Sønner - Luftbehandling/støvsugeranlegg: Byggklima - Brakkerigg: Dalsæt - Betongsaging: Bygg & Eiendomsservice - Brakker og moduler: Lambertsson - Byggvarme: Plygon miljø 

PricewaterhouseCoopers (PwC) har tatt i bruk nytt hovedkontor i Bjørvika. Dette utstillingsvinduet er et spennende førstebekjentskap, og skaper skyhøye forventninger til resten av byggene i BARCODE som skal følge etter.

Det første området som OSU bygger ut ligger inntil utløpet av Akerselva, på sydsiden av jernbanesporene til Oslo S, og strekker seg østover mot Middelalderparken. Området ble regulert i 2003,og ble gjenstand for en arkitektkonkurranse. MVRDV fra Nederland, DARK Arkitekter og a-lab vant med sitt felles utbyggingsforslag BARCODE.

Skinnende speil
a-lab vant også konkurransen om PwC-bygget, lengst i vest mot byens sentrum. At glass er valgt som hovedbestanddel i fasaden er neppe tilfeldig. Liggende først i de planlagte stripene, med hele bredsiden som et skinnende speil mot byen sentrum, vises åpenhet østover, og introduserer det som skal følge etter. Bygget er på 13.600 kvadratmeter på 12 etasjer over bakkenivå, og 4.000 kvm i to plan under bakken.

En million kvadratmeter
Oslo S Utvikling AS (OSU) skal utvikle og bygge ut store deler av nye Bjørvika, ved å disponere eiendommene som tilhørte tidligere NSB Eiendom. Norges største utbyggingsprosjekt består av omlag en million kvadratmeter, og OSU eier eller disponerer nesten en tredel. OSUs strategi er ikke å eie områdene når de er ferdig utbygget, men å selge eierselskapene til prosjektene når de er ferdig utbygget. OSU skal imidlertid forestå driften i inntil tre år.

Åtte til ti bygg
Det var opprinnelig planlagt som en karrébebyggelse, men BARCODE innebar en lamellbebyggelse, med bedre variasjonsmuligheter, både når det gjelder volum, størrelse, valg av materialer og forholdet til det offentlige rom. Hensikten er å skape en flerfunksjonell bebyggelse og med høy estetisk kvalitet i utendørsarealer, gater og bygninger. BARCODE vil gi plass for åtte til ti bygg, alle selvstendige, men samtidig med en forpliktelse til å ta hensyn til de tilliggende byggene.

- Det ligger en volumguide i bebyggelsesplanen, ett regelverk om hvordan bygningene i BARCODE skal være. En serie med formler, som med ulik form, geometri og regelverk bestemmer hvordan bygningstypen skal bli. Hvert bygg må formes i henhold til en av hovedtypene, og det gir føringer for det neste bygget som må ha en helt annen skulpturell form. Dette er en av grunnene til at vi vant, det kan bygges ganske tett og arealeffektivt, og samtidig beholde åpenhet, lys og siktlinjer, forklarer arkitekt Jan Petter Seim i a-lab.

Høyden på ett bygg bestemmer altså høyden for neste bygg. Det må være minimum to etasjer mellom hver lamell, og bygget skal, etter visse regler, ha sitt klare materialbruk i fasadeuttrykket. Det vil skape en bølge med ulike bygningshøyder, men uten at ivaretakelsen av siktlinjer til sjøen blir berørt.

Tilfredstiller alle krav
Byggets beliggenhet i forhold til solavskjerming, og trafikal støy fra Oslo S og på Bispelokket, stiller store krav til glasskvaliteten som er valgt. Bygget er et godt eksempel på alle krav man klarer å oppfylle med riktig bruk av glass. Glassfasaden er en Curtain Wall, montert hengende utenpå selve bygningskonstruksjonen. Innfestingen til hovedkonstruksjon er gjort med stålbraketter sveiset til dekkekanter. Glasstypen er Glaverbel Stopray Carat.

Triumfbue
Foruten 9.000 kvadratmeter kvalitetsglass i fasadene, kjennetegnes PwC av en stor gjennomgående triumfbue i fasaden. Det er et krav om at det gjennom hele barcoden i plan en eller to skal være en gangpassasje, en forbindelse for gående. –Bæresystemmessig er det hullet et relativt spenstig grep. Hele dekket over plan 6 henger i et fagverkssystem, som synes gjennom bygget. Ved byggingen måtte plan 6 til 8 holdes oppe av to store jekker, før man fikk på plass et fagverkssystem som de to øverste etasjene henger i, sier prosjektansvarlig Ole K. Ledal hos Ledal Prosjekt.

All varetransport, avfallshåndtering og all biltransport kommer til å foregå under bakkenivå, med egne veger, vendehammere og økonomitorg for av – og pålessing. Fra PwC og østover er det også anlagt en underjordisk kulvert der det skal gå strøm, vann og avløp, fjernvarme og all annen kabling. Den anlegges etter hvert som byggene står klar, og kan hvor som helst åpnes når den endelige plasseringen av resten av byggene er bestemt.

Avanserte løsninger
I tillegg til de arkitektoniske kvalitetene kan dette bygget skilte med en rekke tekniske avanserte løsninger, blant annet et desentralisert ventilasjonssystem. SD-anlegget imøtekommer leietakers høye krav til gode klimaforhold, høy fleksibilitet og lavt energiforbruk. PwCs arbeidsmønster innebærer også høy møteaktivitet – noe som krever at klimaforholdene opprettholder en høy kvalitet selv med stor og varierende personbelastning. OSU hadde krav til en løsning som vil bidra til lavest mulige operative kostnader og et trimmet energiforbruk. Behovsstyring av energiforbruket er knyttet til varme, kjøling, ventilasjon og lys. Effektiv drift ivaretas med et web-basert SD-anlegg, der sikkerhets – og driftssystem er integrert i et felles brukergrensesnitt. Systemet betjener de tradisjonelle VVS installasjonene, sonestyring av klima og lys, brannvarslingssystem med talevarsling, adgang – og innbruddsalarmsystem og ITV-systemet.

Varme- og kjølesentralen i kjelleren er egentlig bygget som en midlertidig løsning, men kan også fungere permanent for hele BARCODE. Nå tas det vann fra Akerselva som brukes til kjøling, inntil Viken Energi får ferdig sitt planlagte sentralanlegg.

Fleksibilitet
PwC har en brutto etasjehøyde på 3,65 meter. Trange føringsveier vil ikke være til hinder ved eventuelle ombygginger en gang fremtiden. Etasjehøyden har også en annen logisk løsning. Alle bygg i BARCODE skal kunne kobles sammen, fordi alle etasjene vil få samme kotehøyde. Også i innredning og romfordeling er PwC fullt fleksibelt. Brukerne av bygget kan foreta de justeringer som måtte ønskes, også når det gjelder kontor- eller cellekontorløsninger.

Bygget er pelet til fjell, med en dybde på mellom 30 og 40 meter. Det er brukt stålkjernepeler og stålpeler. Det er plasstøpt, vanntett betong i to etasjer under bakken. Opp til dekke i plan 1, og videre opp er det et prefab bæresystem med stål og hulldekker. De to plasstøpte sjaktene ble bygget først, før prefaben ble heist inn. Bæresystemet består av samvirkesøyler, stål, betong og hulldekker.

- Vanntrykket krevde at vi slo ned en tettespunt og tømte området for vann. Vannet har blitt holdt ute av tettespunten og av leirelaget som ligger 12 til 15 meter ned i massene. Havvannet har ikke kommet inn i byggegropa, og dette har fungert etter planen. I dag holdes vannivået nede på bunnplatenivå ved hjelp av pumper, men vannet slippes på når kjelleren er ferdig, forklarer Ole K. Vedal hos Vedal Prosjekt.

Delentreprise
– Vi har stor tillitt til Vedal Prosjekt som prosjektledere, og kjenner dem fra før, både som firma og som enkeltpersoner. De har vi lyst til å bruke videre. Siden vi har hatt ansvar for både prosjektering og entrepriser, er det viktig for oss at vi har kontroll på de valgene vi gjør, da unngår vi vanskelige diskusjoner underveis. Delentreprisemodellen har vært svært vellykket. Alt har gått uten problemer, sier administrerende direktør hos OSU, Paul Lødøen. Han presiserer at OSU ikke har problemer med å jobbe med totalentreprenører, men at markedet innledningsvis var veldig anstrengt, og gjorde sitt til at denne modellen ble valgt.

Personavhengighet
Hvilken modell som blir valgt videre, vil tiden vise, men delentrepriser ble også valgt for nabobygget KLP, det neste bygget som blir ferdig i BARCODE. KLPs nye hovedkontor vil ha plass til nesten 600 medarbeidere når det en gang står ferdig i 2009/2010. Byggingen er for lengst i gang på det 32.000 kvm store kontorbygget, som etter planene skal stå ferdig i 2009/2010. KLP tar i bruk 16 etasjer. På toppen er det planlagt et visst antall etasjer med boliger. Med PwC og KLP som de første, er to store, viktige aktører på plass for OSU. – Det vil bli flere, bare i BARCODE skal det jobbe 10.000 mennesker, sier Lødøen.

- Det har vært en særdeles god samarbeidstone på dette prosjektet, både med arkitekter, rådgivere og med PwC som kunde. Samarbeidet ser ut til å ha fungert svært godt på alle nivåer. Det er en enorm interesse etter å være med på våre prosjekter, men vi ønsker å jobbe med folk som er faglige dyktige og som har stor tro på det BARCODE-prinsippet som vi bygger etter. Et poeng for oss er at det å finne de rette menneskene i prosjektene er ofte vel så viktig som selve firmaene som skal gjøre arbeidet, avslutter Lødøen.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter