Herkules

Herkules

Herkules
Sted: Skien
Prosjekttype: Kjøpesenter
Prosjektkostnad inkl. mva:
360 mill kroner
Bruttoareal: 30.000 kvm
Byggherre:
Sektor Herkules Eiendom AS
Totalentreprenør: Arbeidsfellesskap Tor Entreprenør / Kruse Smith
Arkitekt: AMB Arkitekter / Snøhetta
Rådgivende ingeniører: RIBR/RIB: Norconsult - RIE: Malnes og Endresen
Underentreprenører og leverandører: Prefab betong-
elementer: Loe Betongelementer - Betongmatrise: Arkitekturbetong - Elektro: AF Siemens / Elektro 4 - Rør: Oras Telemark - Ventilasjon: Energima - Heisanlegg/rullebånd: Kone - Grunnarbeider: Tveito Maskin - Grunnentreprenør/utgraving: Arne Allum - Glassarbeider: Glassmester Thoresen - Himlingsmontør: GHV Montasje - Blikkenslager: Blikkenslager Lauritzen - Stålarbeider: Elektrosveis - Malerarbeider: E. Zuraris Malerservice - Glass- og aluminiumsarbeider: Aluminium Fasader - Belegningsstein: K. Lintho Steinmiljø 

I årtier har det vært stor handelslekkasje til Porsgrunn. Det bestemte Sektor Eiendoms-
utviklingseg for å gjøre noe med.

Skiens eget kjøpesenter, Herkules, er nå ikke til å kjenne igjen etter å ha gjennomgått en formidable utvidelser. Den offisielle åpningen av de 90 forretningene i et Herkules på nå totalt 30.000 kvadratmeterne skjedde i midten av oktober. Men det stopper ikke der.

- Vi satser på å bli Telemarkregionens største kjøpesenter, med en milliard i omsetning i 2008, sier teknisk sjef i Sektor Eiendomsutvikling, Per Christian Kjellgren. Vi behøver muligens ikke vente lenge. Utbyggingen er den første av flere, som vil ruste opp hele Herkulesområdet.

Utbyggingen var en totalentreprise, som Tor Entreprenør har hatt med Kruse Smith i et arbeidsfelleskap. Arbeidet med nybygget startet 2.januar 2006. Totalentreprisen har en samlet verdi på på ca 310 millioner eks. mva., hvorav innredningsarbeider for leietakerne utgjør ca 60 millioner eks.mva, prosjektet ble levert i tide og i henhold til budsejtt.

Anla ny infrastruktur
Snøhetta var konsulent ifm. reguleringsplanen, tegning av selve senteret er det AMB arkitekter som har hatt ansvaret for. Sektor måtte lage ny rundkjøring og ny innkomstvei til senteret. I tillegg er betydelige utomhusarbeider utført. I stedet for asfalt har man brukt belegningsstein i forskjellige farger, som markerer parkeringsplassene. Det samme er gjort på taket, i alt ca. 30.000 m2.

Bygget svever
Nybygget er fundamentert på løsmasser, med leire i grunnen. Dette skapte problemer for anlegging av parkeringskjelleren. Spunting ble vurdert, men det endte opp med seksjonsvise utgravinger, og fundamenteringer langs bygget. Hovedbæresystemet er prefabrikkert. I takkonstruksjonen er det benyttet hulldekker for å kunne stå seg mot de 450 parkeringsplassene der. Tilsvarende antall biler får også plass i parkeringsanlegget, som kjennetegnes ved at nybygget flyter på bakken med 90 søyler. Dermed oppnås en estetisk og åpen løsning, med sikt ut i det fri.

Støpematriser i gummi
Loe betongelementer har hatt en stor kontrakt på komplett prefab til Herkules. Loe har også levert de dekorative fasadeelementene i forbindelse med nybygget. Forskalingsteknikken med syntetisk gummi gir få begrensninger i formfrihet. Støpematrisene som er benyttet er levert av Arkitekturbetong AS. Det er skapt en etterlikning av skiferstein stablet oppå hverandre, men som arkitekt Mario Ormascher i AMB arkitekter har valgt å legge vertikalt.

90 leietakere
Det er krevende å drive anleggsvirksomhet inne i et kjøpesenter i full drift. Tor Entreprenørs kontraktdel mot leietakerne var krevende. Ombygging og integrering medførte at nesten 90 kontraktpartnere måtte tilfredsstilles når det gjaldt midlertidig flytting. – Vi har hatt en egen administrasjon for å kjøre leietakersiden i prosjektet. Det har gått smidig for seg, alle, visste det ville bli bedre, sier prosjektleder for Tor Entreprenør, Bjørnar Løvstad.

Arbeidsfellesskapet har i egenregi utført grunnarbeid, all plasstøpt betong, foruten tømmer-, mur - og flisarbeider samt himlingsarbeider. Dette utgjør formidable 70.000 av et totalt timeantall på nesten 300.000.

HMS-arbeidet har fungert svært bra, de siste målinger viser en H-verdi på 10. – Dette er det første prosjektet jeg har vært på der byggherre på et tidlig stadium tok initiativ til å få utarbeidet en beredskapsplan for hele prosjektet. Heldigvis har vi aldri hatt bruk for permen med instrukser for krisehåndteringssituasjoner, sier Løvstad.

Kvalitetsnivå
Sektor har lagt stor vekt på estetikk, arealgenerøsitet og materialvalg. Alle handlegater og fellesområder har god plass, og lyse og rene flater. Verd å nevne er steingulvene på ca. 3500 kvadratmeter lagt med polert Jura Limestone.. Sektor eier og forvalter 23 kjøpesentre og handelseiendommer, dette er til nå deres største enkeltinvestering. – Vi har fått til et helhetlig prosjekt. Med en egen identitet, fin arkitektur, fungerende logistikk og med optimale kommersielle Løsninger. Uten et meget god samarbeid med Arbeidsfellesskapet og alle andre involverte i prosjektet hadde vi ikke fått dette til, sier Sektors Per Christian Kjellgren.

- Jo, vi har funnet felles løsninger raskt, bekrefter Bjørnar Løvstad hos Tor Entreprenør. – Sektor har vært veldig lettbeinte og beslutningsdyktige. De er en stor utbygger, men bærer ikke preg av å være en stor organisasjon.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter