Fosenhallen

Fosenhallen

Fosenhallen
Sted: Bjugn
Kontraktssum eks mva: 60 mill kroner
Prosjekttype: Flerbrukshall
Bruttoareal: 12.000 kvm
Totalentreprenør: Stjern Entreprenør
Byggherre: Campus Fosen KF
Arkitekt: Eggen Arkitekter
Rådgivende ingeniører: RIB: RG Prosjekt - RIV/RIE/Kjøl: COWI - Geoteknikk: Rambøll
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Johs Syltern - Peling: Fundamentering - Stålkonstruksjoner: Smith Stål - Kjøleanlegg og utstyr: Ice Sport - VVS: Einar Haugsnes - Luftbehandling: Fosenventilasjon - Elektro: Fosenkraft Installasjon - Taktekking: Icopal Tak - Automatikk: EM Systemer - Gulvstøp: Tiller Vimek - Glass og aluminium/røykventilasjon: Ratdal - Beslag, adgangskontroll, personsperre: Beslag Consult 

Oppskrift på flerbrukshall med skøytebane: Ta en varmepumpe, én del kommune, og én del entreprenør. Tilsett rikelige mengder nytenking, innsatsvilje og sosialt samhold. Bland i en dash frivillige dugnadsfolk. Etter snaue to år kan hallen serveres, og vil garantert kunne nytes av gjester fra hele landet.

- Vi tenkte nok at dette er et drømmeslott som ikke vil bli realisert, sier prosjektleder Lars-Helge Kolmannskog hos totalentreprenør Stjern Entreprenør om sitt første møte med den fremtidige Fosenhallen. Fra de første planene om en utendørs skøytebane til den hallen som nå står ferdig, har ambisjonsnivået til byggherre Bjugn kommune blitt løftet flere hakk.

Andre fullformat
Litt avhengig av hvordan det regnes, men driftsutgiftene kan fort komme opp i titusener pr døgn, noe som også forklarer at Vikingsskipet bare er nasjonalarena i perioder i året. Fosenhallen er Norges andre innendørs skøyteanlegg innendørs. Ingen kunne drømme at kommunen en gang skulle få arrangere et vellykket skøyte-NM. Og EM i 2011 er heller ikke langt unna...

Gratis is
Den driftige kommunen har bak seg et langt byggeprogram innen utdanning, kultur og idrett, med det kommunale selskapet Campus Fosen KF som byggherre. Kommunen satser på enøk, og varmepumpa til Fosen Kraft forutsetter det første fjernvarmeanlegget i sitt slag her i landet. Et boligfelt og flere kommunale bygg og institusjoner, får levert varme fra dette anlegget, og kulda som kommer i retur utnyttes til drift av ishallen.

- I dag koster ikke isen oss en krone, forklarer byggeleder fra kommunen, Edgar Oksvoll. Fra de første planene om å bygge en flerbrukshall ble lansert, til den som nå står ferdig, er det et langt løp og mange kroner. Prosjektkostnaden endte på mellom 80 og 90 millioner kroner, og forutsatte frivillig innsats. Uten de ca 11.000 timene med dugnad som er nedlagt, ville det muligens ikke vært gjennomførbart.

Flerbrukshall
Den 12.500 kvm store hallen ikke bare er en skøytehall for kunstløp og lengdeløp. Indre bane er delt i to, med kunstgressbane på 40x 60 meter og ishockeybane, i tillegg til en curlingbane. Anlegget kan styres og fryses uavhengig av hverandre, og skreddersys det enkelte behov eller arrangement.

Stjern Entreprenør s kontrakt ender opp på nær 60 millioner. Bortsett fra større omfang av masseutskifting en planlagt, har det vært lite kostnadsoverskridelser. Bygget er fundamentert med betongpeler på fjell, under hallen ligger en fylling med ca 3m høyde. Gamle fyllmasser og dårlig grunn måtte erstattes med kvalitetsfylling. Fundamentene er sammenbundet av strekkstag. Bærekonstruksjonene i hallen er stålbuer med spenn på over 70m. Skallet består av selvbærende stålplater med finerplater og taktekking. Hallen er uisolert.

- Vi var skeptiske vedrørende dugnadsinnsatsen, fordi det var en utfordring med hensyn til kvalitet og sikkerhet. Arbeidstilsynet presiserte at ansvaret lå hos oss. Vi sørget for at HMS, og utstyr var på plass, og passet på nødvendig opplæring, sier Kollmannskog hos Stjern. - Det var enighet om hvilke arbeidsoperasjoner som skulle trekkes ut og gjøres på dugnad. Fagarbeid måtte utføres av fagfolk, men vi er imponert av kvaliteten på det som er utført, og ikke minst oppslutningen og entusiasmen.

Ildsjeler i frost og vind
De vel 300 personene som bidro med dugnad, fikk timebetalt, og som ble trukket ut av kontrakten til Stjern og gikk til en av de 30 klubbene eller foreningene de representerte. All isolasjon i gulv og armering, utlegging av armeringsnett og nesten 9 mil plastrør til kjøleledningen, i tillegg til utstyrsmontering, maling og hjelp til utlegging av kunstgress, ble utført av dugnadsgjengen.

- Byggeprosessen har vært gjennomført som en samspillsprosess. Det har vært en tett, konstruktiv og løsningsorientert dialog mellom planleggere, byggherre, brukere og entreprenører gjennom hele byggeperioden. For Stjern Entreprenør har jobben vært interessant, og vi bruker Fosenhallen like mye som referanseprosjekt som det byggherren gjør, forteller Kolmannskog.

- Fosenhallen er i bruk nesten hele døgnet. Langveisfarende viser også interesse, vårt eget skøytelandslag og lag fra andre nasjoner vil gjerne komme hit for å trene, sier daglig leder i Fosenhallen, Knut Hellem. Han forteller om samfunnsengasjementet, det sosiale samholdet og verdien av å ha et personlig eierskap til sin flerbrukshall, som ikke kan måles.
Men noe kan kanskje leses i at befolkningstilveksten i første kvartal i år har økt for første gang på flere år. Et tegn på at satsingen på barn og unge ikke har vært forgjeves.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter