ESA gransker Brynes nye fotballstadion

EFTAs overvåkingsorgan ESA setter i gang formell undersøkelse av flere tomtesalg fra Time kommune til private på Jæren. 

En av sakene gjelder salget av tomten til fotballklubben Brynes nye stadion.

– På grunn av tvil om disse transaksjonene ble gjort i henhold til markedsprinsipper, har ESA bestemt å åpne en formell undersøkelse, heter det i en melding fra ESA onsdag.

Det er den lokale aksjonsgruppen «Ta vare på trivelige Jæren» som har klaget tomtesalgene inn til ESA, ettersom de mener de ble gjort uten tilstrekkelige budrunder og til under markedspris.

Kan være ulovlig
ESA setter nå i gang gransking av tre av de fire salgene aksjonsgruppen har klaget inn. Det gjelder både salget av tomten for Brynes gamle stadion og salget av tomten til den nye Jæren Arena, som er i ferd med å bygges.

Den formelle undersøkelsen vil se på hvorvidt salgene kan ansees som ulovlig offentlig støtte etter EØS-avtalen. ESA har inntil 18 måneder på seg til å komme med en endelig avgjørelse i saken.

ESA-president Per Sanderud sier at det vil være sentralt i undersøkelsen av tomtesalget til fotballstadion om Bryne fotballklubb kan sies å drive en kommersiell virksomhet.

Prinsipielt
Saken, som er den første i sitt slag i ESA-systemet, kan få stor betydning for andre tomtesalg i norske kommuner.

– Det er bare snakk om ulovlig statsstøtte hvis det går til forretningsdrift. Vi er ikke ute etter å ramme støtte til allmennyttige formål, men spørsmålet er om dette gjelder en fortballklubb i norsk førstedivisjon, sier Sanderud til NTB.

Sanderud har selv styreerfaring fra ski- og fotballklubben Lyn og dermed førstehånds kunnskap om de kommersielle vurderingene som gjøres i moderne fotballklubber.

– Utfallet av denne saken vil sette en presidens, sier han.