Per Helge

Vil nekte kommuner å selge konsesjonskraft

EFTAs overvåkingsorgan ESA forbyr norske kommuner å selge billig konsesjonskraft videre til lokalt næringsliv.

 

Olje- og energidepartementet har lovet ESA å informere kommunene om at de må slutte med salget av billig kraft. Dermed blir det full stopp for kommunenes salg av konsesjonskraft til under markedspris for å fremme lokalt næringsliv, skriver Nationen.

Ifølge ESA er det helt greit at kommuner og fylkeskommuner selv får billig konsesjonskraft. Men i det øyeblikk noen av dem selger kraft videre til næringslivet til selvkostpris, er det å betrakte som statsstøtte, noe som er forbudt etter EUs konkurranseregler.

- Hvis kommunene får konsesjonskraft der prisen er bygd på beregninger av produksjonskostnaden, er det ikke statsstøtte. Men hvis de selger kraft videre til andre foretak til gunstig pris, så er det statsstøtte, sier direktør Amund Utne i ESAs direktorat for konkurranse- og statsstøttespørsmål.

I et brev til ESA opplyser Olje- og energidepartementet at tildelingen av konsesjonskraft skjer etter industrikonsesjons- og vannkraftlovene. Dette lovverket regulerer ikke kommunenes bruk av kraften.

Departementet har ingen oversikt over praksisen i kommunene. Olje- og energidepartementet lover imidlertid å informere kommunene det dreier seg om, om virkningene av statsstøtteforbudet i EØS-avtalen.