Dårlig syn fører til dødsfall

Hvert år dør rundt 800 nordmenn i fallulykker. Riktig tilpassede briller, medisiner og gode sko kunne redusert fallulykkene blant eldre med 30 prosent. 

Konsekvensene av fallulykker er store, både i form av skader, dødsfall og store utgifter til behandling av skadene. Hofte- og hodeskader er mest utbredt, og rundt halvparten av alle som omkommer i fallulykker i Norge er kvinner over 80 år, viser tall fra SSB.

Nå viser en ny forskningsrapport fra University of Bradford ikke bare at dårlig syn er den viktigste årsaken til slike ulykker, men at så mange som 30 prosent av ulykkene blant eldre kunne vært unngått .

– Rapporten viser at fallulykker ofte er nært knyttet til dårlig syn. Syn er ikke bare viktig for synsinntrykk, men også for balansen når vi står stille, sier redaktør Inger Lewandowski i bladet Optikeren.

Balansetrøbbel
Undersøkelsen viser at vi svaier 70 prosent mer når vi står med lukkede øyne enn når vi ser normalt. Dårlig syn fører til at mange får problemer med balansen og faller, særlig i trapper.

– Fall i trapper er den hyppigste dødsårsaken blant eldre i hjemmet, viser undersøkelsen. Det er flere som faller når de skal gå ned en trapp, enn opp.

Det skyldes både at balansen blir dårligere med redusert syn og at muskelkontrollen svikter med alderen.

– Få mennesker har den samme synshemmingen på begge øyne. Når skarphetssynet blir forskjellig mellom øynene, blir det vanskeligere å vurdere avstanden til hindre, og risikoen for å snuble blir større, sier Lewandowski.

Gambler med synet
Studien viser også at 75 prosent av eldre mennesker som falt på grunn av dårlig syn, hadde en synslidelse som kunne behandles. Det gjelder både redusert skarpsyn og tåkesyn på grunn av grå stær.

Opptil halvparten av pensjonistene har en synsforstyrrelse de ikke kjenner til selv, og som de ikke får behandling for.

– Det har vist seg vanskelig for mange eldre å ta øyehelsen sin på alvor.

Mange eldre er av den oppfatning at det å få svekket syn er en naturlig del av det å bli gammel, og at lite kan gjøres for at synet skal bli bedre.

– Det er alt for mange som tror at synstap ikke forringer livskvaliteten så mye at de trenger å søke hjelp, og de finner på allslags unnskyldninger for ikke å sjekke synet sitt, sier Inger Lewandowski.