Viken Skog

Viken Skog

Viken Skog
Sted: Hvervenmoen, Hønefoss
Entreprisekostnad: 28 mill kroner
Bruttoareal: 2.275 kvm
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Viken skog
Hovedentreprenør: Tronrud Bygg
Prosjekteringsgruppeleder og arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter
Byggeleder: Frydenlund og Høyer
Rådgivende ingeniører: RIB: Byggplan - RIV: Lars Myhre - RIE: ECT - RIAku: BS Akustikk - RIBr: Egil Berge
Underentreprenører og leverandører: Massivtre: Moelven Massivtre - Underleverandører for Moelven: Moelven Limtre og Ekologibyggarna - Rør: Varme & Sanitær - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Elektro: Krøderen Elektro - Heis: Kone AS

 

I Ringerike Næringspark på Hvervenmoen utenfor Hønefoss har Tronrud Bygg har ført opp et nytt administrasjonsbygg for Viken Skog. Det er tegnet av Stein Halvorsen AS og utført i massivtre. Selvfølgelig.

Viken Skog BA er en interesseorganisasjon for 13.000 skogeiere i Sør-Norge. Da er det naturlig at organisasjonens nye administrasjonsbygg ble landets første fleretasjes kontorbygg i massivtre.

Trekant
Bygget har to fløyer som ligger i 60 graders vinkel. Disse fløyene inneholder cellekontorer. Mellom ytterspissene på fløyene står det en glassvegg. Bygget får dermed trekantet fasong. Sivilarkitekt Magnus Rynning-Tønnesen hos Stein Halvorsen Arkitekter forteller at utgangspunktet var tømmerhoggernes haug av stokker stablet i en trekant.

Bygget er oppført i delt hovedentreprise. Tronrud Bygg har hatt hovedentreprise på de bygningsmessige arbeidene. Disse arbeidene kostet 28 millioner kroner ex mva. Byggearbeidene startet i november 2005 og bygget stod ferdig i mars i år.

Prosjektsjef Paal Engebretsen i Tronrud Bygg forteller at det er brukt massivtre i vegger og dekker. Det er også brukt noe stål i bærekonstruksjonen. Taket er flatt og i massivtre med membraner, trykkfast isolasjon og papptekking. Fasadene består av massivtre av gran, med innslag av noe osp og felt med håndkløyvd spon av furu. I innredningen er det brukt mye tre, blant annet eik, ask, kebony, osp og bjørk.

Utnytter treet
Moderne massivtre er en videreføring av gammel lafteteknikk. Massivtre har den fordelen at også dårligere virke kan brukes. Det brukes i innerste sjikt. Dette gjør at man får brukt mer av skogen. Massivtre har gode brannegenskaper, siden det forkuller med cirka fire centimeter i timen uten egentlig å brenne.

Rynning-Tønnesen forteller at bruken av tre medførte spesielle utfordringer. - Tre er et lett materiale med andre lydegenskaper enn for eksempel betong. Derfor måtte vi tenke på en annen måte enn når vi tegner mer tradisjonelle bygg. Tre gir stor fleksibilitet når det gjelder utforming.

Engebretsen sier at bygget var krevende for entreprenøren. - For oss hadde bygget en stor grad av uvante bygningselementer og mange detaljer. Byggingen gikk likevel greit siden vi har dyktige håndverkere.

Naturtomt
Bygget ligger på en naturtomt og det er tenkt at skogen rundt bygget skal gro til igjen. Oppvarming skjer med radiatorer med varmt vann fra et fjernvarmeanlegg basert på bioenergi. Brannsikringen er sikret med fullsprinkling, et trykksatt trapperom og alarmanlegg. Inneklimaet skal være godt, det sørger rent bygg under byggeperioden, stor grad av naturmaterialer og balansert ventilasjon for. Bygget har bredbånd og SD-anlegg.

Tekst: Ole Harald Dale
Foto: Kim Müller


Flere prosjekter