Aka kontorbygg

Aka kontorbygg

Aka kontorbygg
Sted: Hvervenmoen, Hønefoss
Entreprisekostnad eks mva: 40 mill kroner
Bruttoareal: 3.500 kvm
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Aka AS
Arkitekt: Erik Karlsen og Arkitektkontoret Sæther og Gythfeldt
Totalentreprenør: Tronrud Bygg
Rådgivere ingeniører: RIB: Frydenlund & Høyer (betongkonstruksjon)
- RIE: Olaf Helge Ask - RIV: Oras Klima
Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Senneseth Anlegg - Fundamentering: Børdalen Bygg og Betong - Bærende stål og metallarbeider: Næsset Mek. Verksted - Hulldekker: Spenncon - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting - Tak: Ringerike Tak og Membran - Systemvegger og himlinger: Moelven Nordia - Glass og aluminium: H. Glass - Maler: Lynnebakken & Sønn - Parkett: Parkettgrupen - Gulvbelegg: Ragnar Andersen - Rørlegger: Varme & Sanitær - Elektriske installasjoner: Olaf Helge Ask - Ventilasjon: Oras Klima - Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken - Heis: Kone - Blikkenslager: Edvind Hansen & Søn - Solavskjerming: Hunter Douglas - Sprinkling: Pre-Fab Rør - Brannsikring: Thermax - Vinduer: NorDan

På Hvervenmoen utenfor Hønefoss har Aka AS fått oppført et særpreget kontorbygg.

Det er Erik Karlsen og Arkitektkontoret Sæther og Gythfeldt AS som har tegnet Akas nye administrasjonsbygg og Tronrud Bygg som har bygget det i totalentreprise.

Spydspisser
Bygget ligger på en naturtomt i Ringerike Næringspark. Det er på 3.500 kvadratmeter og har fem etasjer. Tronrud Byggs entreprisekostnad har vært 40 millioner kroner ex mva. Byggingen startet i november 2006 og det stod ferdig i november 2007.

Prosjektsjef Paal Engebretsen forteller at bygget et tilnærmet rektangulært med en gavl formet som en spydspiss i hver ende, en form inspirert av Aker Brygge. Disse gavlene har vært den største utfordringen i oppføringen av bygget.

Byggets fundamenter er i plasstøpt betong. Bærende konstruksjon over bakkenivå er i betong og stål. Det er brukt hulldekker som etasjeskillere. Bygget har et flatt stålplatetak, isolert og tekket med membran. Fasadene består av glass, aluminium og partier med brunt, royalimpregnert panel. Prosjektleder Stig Rognved i Tronrud Bygg sier at det er kantine og kontorlokaler i første etasje og kontorlokaler i de fire øvrige etasjene. Disse fire etasjene er seksjonert og solgt. Inne i bygget er det kontorfronter i glass. På gulvene er det parkett i fellesarealer og parkett og linoleum i kontorene.

Vannbåren oppvarming
Akas administrasjonsbygg har vannbåren oppvarming med radiatorer. Det varme vannet kommer fra et flisfyrt fjernvarmeanlegg. Bygget har et forenklet SD-anlegg og balansert ventilasjon. Både oppvarming og ventilasjon er soneinndelt.

Bygget er delvis sprinklet og har adresserbart brannalarmanlegg. Deler av bygget har solavskjerming. Det er primært brukt utvendige persienner, som skal suppleres med innvendige persienner. Hele bygget har tilgang for bevegelseshemmede personer.

Utenfor bygget er det asfalterte felt for parkering. Deler av områdene nær bygget skal beplantes. Bygget kan senere bygges på i sideretning om ønskelig.

Vant byggeskikkspris
Bygget har vunnet Ringerikes Blads Byggeskikkpris for 2007. Juryen mente at det kan karakteriseres som et flaggskip for god arkitektur og kvalitet tilpasset og avstemt omgivelsene. Juryen beskriver løsningene som vellykkede, med materialer gir rolige og harmoniske fasader, og mener bygget er et eksempel til etterfølgelse.

Tekst: Ole Harald Dale
Foto: Tomas Martin Holtan


Flere prosjekter