Sprenger stein 120 meter fra husveggen

I over 20 år har familien Moen i Øvre Eiker kommune kjempet mot Burud pukkverk. SFT avgjør trolig denne uken om ytterligere utbygging av pukkverket skal tillates. 

Pukkverket har fått grønt lys av både kommune og fylkesmann til ytterligere utvidelse. Hvis også Statens forurensningstilsyn (SFT) sier ja, vil naboene gå rettens vei for å stoppe utbyggingen.

Støy, støv, sprengninger og rystelser har vært hverdagskost for beboerne på Burud i nærmere 50 år. Pukkverket har levert tonnevis av stein og grus til kommunen og privatpersoner. Nå har imidlertid de 14 nærmeste naboene fått nok.

– Det er til plage både fysisk og psykisk hos oss naboene. Det er ille at vi ikke skal kunne ha det fredelig her, sier Vera Moen.

Moen flyttet til Burud i 1985. Tre år senere fikk pukkverket ny utslippstillatelse. Driften skulle avvikles når det var slutt på grusen i området, ble det opplyst fra kommunen den gang. Derfor valgte hun og samboeren å bygge nytt hus på tomten de eide, siden det gamle huset var i dårlig stand.

– Hadde vi visst at de skulle få ny konsesjon, hadde vi jo aldri bygd huset. Det er ikke levelig å bo her, sier Moens samboer, Ronny Steen.

Sprekker i veggene
Under besøket fikk NTB merke rystelsene på kroppen. Bare ca. 200 meter unna ble det sprengt stein. Sprengningen ble varslet med støyende alarm, og både huset og bakken ristet. Nå mistenker familien at sprekkene i grunnmuren kommer fra sprengningene og er redd for at de aldri får solgt huset.

– Vi kommer til å gå rettens vei, om så helt til Høyesterett, sier Steen.
Sprengningene skjer flere ganger i uken, og nabohusene dekkes av et tykt lag støv. Sprengningene og grusutvinningen pågår fram til kl. 16, og helt fram til kl. 22 kjører store lastebiler på den smale veien.

Kommunen gir grønt lys
Med den nye utslippstillatelsen, som går ut i 2017, fra kommune og fylkesmann, har pukkverket også fått lov til å bygge sørover – og enda nærmere boligene.

Ordfører i Øvre Eiker kommune Anders B. Werp (H) sier det ikke er ønskelig å stoppe driften, men at de er villige til å diskutere støydempende tiltak.

– Vi må nå vente på avgjørelsen fra SFT, men vi skjønner at det kan være plagsomt for naboene. Vi vet dette er en sak som engasjerer sterkt, sier han.

Dersom SFT også skulle si ja til utbyggingen, vil naboene klage til Miljøverndepartementet. Hvis ikke de får gehør her, går de fleste rettens vei. Hele 14 beboere har nå advokat.

SFTs beslutning kommer i løpet av uken.