Terra-oppgjøret vil ta flere år

Den første redegjørelsen fra bostyret i Terra Securities blir lagt fram torsdag. Det endelige booppgjøret vil neppe foreligge før tidligst i 2009.

- Under skiftesamlingen torsdag legger vi fram en foreløpig redegjørelse. En utvidet og mer spesifikk orientering vil trolig være klar ved påsketider, men avslutningen av boet er det umulig å sette en tidsramme for, sier bobestyrer Jon Erling Skjørshammer til NTB.

Det er risikoen for rettssaker i kjølvannet av denne saken som gjør at bobehandlingen neppe blir ferdig før det er gått noen år.

- Så langt i vårt arbeid har vi prioritert å sikre verdier og avslutte de transaksjonene som pågikk da oppbudsbegjæringen kom. Det handler om milliardbeløp som vi måtte finne løsninger for, og som var tilfredsstillende for begge parter i handelen. Dette er ikke noe vanlig konkursbo, fastslår Skjørshammer.

Ingen konflikt
Mandag ble det kjent at Oslo byfogdembete skal overta behandlingen av arrestsaken mot Terra-mekler Knut Anders Opstad.

I forrige uke lot Tønsberg tingrett åtte kraftkommuner ta arrest i hele Opstads private formue, uten at det ble holdt muntlige forhandlinger.

Saken vil nå bli behandlet sammen med begjæringen fra kommunene om arrest også i Terra-mekleren Harald Norbergs formue.

- Boet har foreløpig ikke kommet så langt i sitt arbeid at søksmål eller andre rettslige tiltak mot enkeltpersoner har vært aktuelt å vurdere, sier Skjørshammer.

Han sier det likevel er helt uproblematisk om kraftkommunene går utenom bobehandlingen og ber om arrest i enkeltpersoners formue, slik de nå har gjort.
- Det enhver kreditor måtte få inn av midler utenom den ordinære bobehandlingen vil bare gå til fradrag i kravet til boet, sier Skjørshammer.

Midlertidig forføyning
Bobestyreren viser til at arrest i formue bare er et midlertidig inngrep. Selv om det blir gitt kjennelse for arrest, betyr ikke det nødvendigvis at de felles kreditorinteressene får noe verditap.

- Bostyret skal vurdere om det foreligger erstatningsmessige eller straffbare forhold, men det er foreløpig langt fram før vi kan konkludere på de punktene, sier Skjørshammer.

- Sagt på en annen måte, det ville ikke vært naturlig for oss å starte arbeidet med å saksøke ledelsen eller ta arrest i enkeltpersoners formue. Men vi utelukker foreløpig ingen ting, simpelthen fordi vi ikke er kommet langt nok i arbeidet til å kunne trekke holdbare konklusjoner.

Jon Erling Skjørshammer avviser at dette vil bli en bobehandling som er så omfattende at alle midler vil gå med til å betale salærer til advokater.