Haga: Absurd å skru igjen oljekranene

I mange tiår framover kommer verden til å være avhengig av olje og gass, fastslår olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) i et intervju med magasinet Norsk Sokkel.

- Når vi hører på miljøorganisasjonene, kan vi nærmest få inntrykk av at det beste for kloden er å stenge ned hele den norske petroleumsvirksomheten. Litt for mange sier at vi nå må skru igjen kranene. Det er en absurd problemstilling som må tas på alvor, sier Haga.

Hun mener at mangelen på diskusjon fører til mangel på kunnskap. Det er liten innsikt i hvor avansert og miljømessig god norsk oljenæring er.

- Når kunnskapen er liten, blir næringen mindre robust når den utfordres, mener Haga.

Derfor anbefaler hun en offentlig debatt om petroleumsnæringen som danner fundamentet for den norske velferdsstaten.

Aktiviteten må opprettholdes
Olje- og energiministeren er positivt overrasket over hvor engasjert petroleumsnæringen er i miljødebatten.

- Næringen er svært miljøbevisst, og det er viktig at den klarer å kommunisere dette. Det gjøres mye for å utvikle miljøkompetanse og teknologi. Norsk oljeindustri ligger i verdenseliten, og det skal den fortsette å gjøre, sier Haga.
Hun mener næringen må bruke kompetanse og teknologi for å produsere mest mulig fra de feltene som er i drift.

- Det er også viktig å legge til rette for leting i nye områder. Skal vi få det til, er det avgjørende at det brede lag av befolkningen forstår at dette er klokt og riktig.

- I tillegg til å møte klimadebatten, er den største utfordringen på norsk sokkel å opprettholde aktivitetsnivået, sier Haga.

Norsk oljeindustri ute
Statsråden i den rødgrønne regjeringen er ikke bekymret over at norsk olje- og gassindustri opererer i land med en annen menneskerettslig standard enn ønskelig.

- Det er et faktum at oljen og gassen for en stor del befinner seg i land som ikke preges av demokratiske tradisjoner. Men jeg har ingen tro på isolasjon og boikott som politisk virkemiddel, sier Haga.

Hun mener det ikke finnes andre eksempler på at boikott har fungert enn i Sør-Afrika.

- Derimot er det mange eksempler på at involvering og engasjement gir resultater. Derfor tror jeg at deltakelse fra norske selskap i en rekke av disse landene er positivt, fordi de tar med seg sine høye etiske verdier og holdninger ut. Jeg tror disse verdiene kan være et viktig konkurransefortrinn i årene framover, sier Haga.