Sender underskuddet til kommunen

Den kommunale forvaltningsbedriften Bydrift Bergen KF (BB) fikk for to år siden en kontrakt med samferdselsetaten i Bergen kommune om å stå for all brøyting, strøing, renskning av grøftekanter og asfaltreparasjoner på de kommunale veiene i Bergen for 20 millioner kroner årlig.

Samferdselsetaten anslo at vedlikeholdskontrakten ville koste 35-40 millioner kroner årlig. Kommunen fikk fire anbud. Løvaas var høyest med 60 millioner kroner, NCC nest høyst med 50 millioner kroner, mens Mesta var nest lavest med et anbud på 28 millioner kroner.

I år vil BB sannsynligvis få et underskudd på minst 17 millioner kroner. Neste år er det ventet at underskuddet blir enda større. Bedriften har prøvd å komme ut av avtalen med samferdselsetaten uten å lykkes så langt. Siden BB ikke er et selvstendig rettsubjekt, kan ikke BB saksøke Bergen kommune eller samferdselsetaten. Man kan ikke saksøke seg selv. Siden BB er en kommunal forvaltningsbedrift, kan den heller ikke gå konkurs. Underskuddet blir i praksis sendt til kommunen.

Da BB ble omgjort til kommunal forvaltningsbedrift i juli 2004 var det meningen at den bare skulle være det en kort periode før den skulle bli et aksjeselskap. Politikerne i Bergen har flere ganger brutt løftet om å gjøre BB om til et AS. Kjersti Skaar trakk seg fra stillingen sin som direktør i BB i forrige uke.

Styreleder Norvald Thue i EBA Vestenfjelske mener at politikerne i Bergen nå må rydde opp i den situasjonen som har oppstått.

- EBA har flere ganger tatt opp at Bydrift Bergen KF kan underby private entreprenører uten at det har konsekvenser for bedriften, noe som gir uryddige konkurranseforhold. Det er ikke seriøst å ta jobber i det private markedet og så sende regningen til kommunen.

Byggeindustrien/Bygg.no har ikke klart å få tak i byråd Lisbeth Iversen i Byrådsavdeling for klima, miljø og byutvikling for en uttalelse.