Pyramide-spill på Fornebu?

Vi har fra første stund vært skeptiske til salgskonstruksjonen rundt en del av boligprosjektene på Fornebu. Vi har på mange måter sett på dette som et pyramidespill - og det er vel nettopp denne følelsen mange småsparere sitter igjen med nå. Boligene blir langt dyrere enn det som først var antydet. Spørsmålet er om man får mange nok til å betale det som forlanges for leilighetene.

 

Interessen for å kjøpe bolig og ellers etablere seg på det gamle hovedflyplass-området utenfor Oslo har vært meget stor. Mange gikk også på det agnet som ble hengt ut fra det som nå heter Fornebu Boligspar. I følge Finansavisen føler hundrevis av småsparere seg lurt. Gjennomsnittsboligen (100 kvm) er blitt 60 prosent dyrere på seks år! Snittkostnaden har steget fra 24 750 kroner (anslaget i 2001) til 52 400 kroner.

Det ble lovet gull og grønne skoger til andelseierne, men spørsmålet nå er om markedet er villig til å betale over fem millioner kroner for disse leilighetene som var antydet å koste 2,5 millioner kroner. Veldig mange mennesker kan finansiere boliger opp til 3 millioner kroner, men det er langt færre som har mulighet til å finansiere 5 millioner. Og i denne prisklassen er det mye flott å velge i.

Men til dem som har kjøpt. Det manglet ikke på advarsler. På samme måte som i Terra-saken var det nok "gullet" der fremme som blendet mange.

I det hele tatt skal man være forsiktig når oppleggene rundt finansiering blir så kreative at man føler at man blir eldre enn bestefaren sin. Det er heller ingen enkel sak å bli like rik som onkel Skrue, men i følge enkelte finansrådgivere skal dette være en smal sak.