Storsatsing i skogbruket

Skog og Landskap skal starte et femårig prosjekt i fagområdet driftsteknikk.

Det skal satses på miljø og driftsøkonomi i skogbruket. Dette vil gi økt lønnsomhet og økt tilfang av skogsråvarer. Kostnadene reduseres og miljøgevinsten blir stor.

Økt forskningsaktivitet i fagområdet driftsteknikk skal redusere drifts- og miljøkostnadene ved uttak av skogsvirke. Dette vil øke lønnsomheten i vanlig skogsdrift, øke mulighetene for å få fram de store tømmermengdene på vestlandet, og dermed øke tilfanget av skogsråvarer til byggevarer, treforedling og bioenergi.

Skog og Landskap har fått tilsagn om et femårig forskningsprosjekt innen skogbrukets driftsteknikk, finansiert av divisjon for innovasjon i Norges Forskningsråd. Det endelige prosjektinnholdet er under utarbeiding i dialog med Norges forskningsråd.

Vern av sjeldne og spesielle biotoper vil også få stor oppmerksomhet. Skog og landskap skal finne metoder for å sikre at slike biotoper blir godt bevart i områder hvor skogen rundt drives aktivt.

I prosjektperioden vil instituttet utvikle teknikker og metoder for å motvirke kjøreskader. Kjøreskader fører med seg flere problemer i utsatte områder. Det skjemmer det visuelle inntrykket av skogbruket, svekker økonomien i driftene med mindre fremkommelighet og kostnader knyttet skadeoppretting, samt at det kan føre til økt erosjon av jord og næringsstoffer.

Prosjektet har planlagt oppstart i januar 2008, og vil vare til 2013.