Britiske boligpriser stuper

Boligprisene stuper i Storbritannia. Høyere rentenivå og strammere kontroll med lånemarkedet har bidratt til det raskeste prisfallet på over to år.

 

Og prisfallet vil fortsette, spår det britiske forbundet av statsautoriserte revisorer RICS, ifølge The Guardian torsdag. Et rentekutt på et kvart prosentpoeng i forrige uke veier ikke opp for fem økninger på rad.

Fallet kommer etter flere år med nærmest eksplosiv prisøkning på boliger i Storbritannia generelt og hovedstaden London spesielt. - Forbrukernes vilje til å bruke penger dempes av et hardere kredittmarked, sier RICS-talsmann Jeremy Leaf.

Leaf tror imidlertid at en sterk britisk økonomi og høy sysselsetting vil få prisfallet til å flate ut. Tidligere denne uken viste tall fra Storbritannias statistiske sentralbyrå ONS at arbeidsledigheten er nede i 2,5 prosent - det laveste nivået siden april 1975.

De to store boligbankene Halifax og Nationwide rapporterer også om et markant fall i husprisene. Midt-England er ifølge London-avisens nettsider spesielt sterkt preget av fallet i boligpriser, mens London og de velstående sørøstlige landsdelene foreløpig merker mindre til utviklingen