Mange med arbeidsrelaterte helseplager

En rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA) viser at helsen blant norske arbeidstakere i større grad enn i EU påvirkes av arbeidet, melder Arbeidstilsynet.

Andelen som rapporterer fravær grunnet helseplager, er også høyere i Norge enn i EU generelt.

Samtidig konkluderer NOA (Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse) som er tilknyttet STAMI at arbeidsmiljøet i Norge er bra sammenlignet med EU.

Det er klare fellestrekk i arbeidsmiljøforholdene i Norge og Danmark, og innenfor en rekke sentrale områder ser vi også likheter mellom alle de nordiske landene i undersøkelsen.

Yrkesdeltakelse
Norge og Danmark har den høyeste andelen sysselsatte av alle landene i EU. Norge har også en høyere sysselsettingsandel blant kvinner enn EU, samtidig som kvinner i Norge oftere arbeider deltid. Norge har den laveste andelen arbeidsledige sammenliknet med EU-landene.

Psykososialt arbeidsmiljø
Norge, Sverige, Danmark og Finland er blant de få landene i Europa der gjennomsnittet av de sysselsatte opplever høye krav i arbeidet kombinert med høy kontroll over egen arbeidssituasjon og høy sosial støtte. Dette er en optimal kombinasjon for den sysselsattes ytelse og prestasjonsevne samtidig som den ikke innebærer umiddelbare negative konsekvenser relatert til helse. De nordiske landene i undersøkelsen har dessuten sammen med Nederland størst grad av fleksibel arbeidstid.

I Norge rapporterer tre av fire at arbeidstempoet deres er avhengig av direkte krav fra kunder, klienter eller liknende. Dette er høyest av alle land i undersøkelsen. Sysselsatte i Norge rapporterer noe oftere at de er utsatt for vold fra pasienter, klienter og liknende, enn sysselsatte i EU generelt. Danmark, Norge og Storbritannia har flest sysselsatte som rapporterer at de er fornøyde med jobben sin og i tillegg størst andel som opplever jobbsikkerhet.

Danmark og Norge er de to landene der flest sysselsatte rapporterer om god balanse mellom arbeid og familie. Samtidig er andelen sysselsatte som kontaktes av arbeidsgiver utenfor vanlig arbeidstid større i Norge enn i alle andre land i undersøkelsen.

Arbeidstid og arbeidstidsordninger
Norge, Nederland og Storbritannia er de landene i undersøkelsen med mest deltidsarbeid, og sysselsatte i Norge har generelt lavere gjennomsnittlig (betalt) arbeidstid i uken enn alle EU-land. En større andel arbeider skift i Norge enn i EU, men skiftarbeidere i Norge rapporterer færre ukentlige arbeidstimer.

Fysisk, kjemisk og biologisk eksponering
Både i Norge og i EU er gjentatte eller ensidige arm- og håndbevegelser den hyppigst rapporterte ergonomiske risikofaktoren, men norske sysselsatte ligger på topp når det gjelder løfting av mennesker. Sysselsatte i Norge rapporterer i mindre grad enn sysselsatte i EU at de eksponeres for kjemiske risikofaktorer, men er derimot blant de som er mest utsatte for biologisk materiale. Sysselsatte i Norge sier videre at de er godt informert om helse og risikoforhold i arbeidet, sammenliknet med et gjennomsnitt av de sysselsatte i EU, noe som kan knyttes til opplevelsen av høy grad av kontroll over egen arbeidssituasjon.

Arbeid og helse
I Norge er det en større andel enn i EU som rapporterer at arbeidet påvirker helsen. Muskel-/skjelettsmerter er den hyppigst rapporterte helseplagen, og rapporteres av rundt to tredjedeler av sysselsatte både i Norge og i EU generelt.
Det er derimot en lavere andel som rapporterer at de har arbeidsrelaterte ryggsmerter i Norge i forhold til andre land i EU. Samtidig er det en større andel i Norge som rapporterer at de har helserelatert fravær.