Arkitekt kritisk til renoveringen

Den belgiske arkitekten Julien De Smedt, som vant konkurransen om å tegne «Nye Holmenkollen», er kritisk til at Holmenkollen nå bare skal renoveres.

Hans vinnerutkast «Holmenkollen Fyr» har Oslos politikere funnet for dyrt og heller vedtatt å renovere eksisterende anlegg innenfor en kostnadsramme på 900 millioner kroner. Norges Skiforbund, som lenge var imot renovering, har også endret syn og sagt seg villig til å være med på de nye planene.

Nå kommer derimot arkitekten med et nytt forslag hvor han blant annet er kritisk til, og finner det som en dårlig løsning, å renovere det eksisterende anlegget.

- Vi har utarbeidet vårt utkast for å møte alle nye krav i det gjeldende budsjettet. Det vil gi liten innvirkning på miljøet i den nåværende bakken og vil ta vare på de lovnader som var med i vinnerutkastet. Det er kun forbedringer, og vi har tatt hensyn til alle forhold for å lage en best mulig hoppbakke til Norge, heter det i en pressemelding.

- Forslaget om å renovere eksisterende bakke er helt feil fordi:
*Utkastet for renoveringen vil ta for lang tid til å få tegnet, studert og kalkulert. Tiden er hovedfaktoren i dette prosjektet.

*Den eksisterende bakken er full av asbest og renovasjonskostnadene vil derfor kanskje bli større enn å rive og bygge nytt.

*Dagens tårn er dessuten i veldig dårlig forfatning og langt under dagens standarder. Heisen er upraktisk og er slik at man må ta trappen for å komme helt til topps.

*Facilitetene er nesten en ruin og trenger omfattende forsterkninger for at det kan bygges ut ytterligere.

*Det vil være vanskelig om ikke umulig å nå et K-punkt på 117 meter med dagens form på bakken.