Ingen konkrete mistanker

Konkurransetilsynet har innhentet store mengder anbudsdata fra bygg- og anleggsnæringen, men har ikke konkrete mistanker om at det foregår ulovlig anbudssamarbeid. 

– Undersøkelsen vi nå gjennomfører er ikke basert på tips. Den blir utført på eget initiativ, blant annet for å prøve ut en ny analysemetodikk som EU-kommisjonen anbefaler. Vi synes analysemetodikken er veldig interessant og forhåpentligvis vil den være et nyttig hjelpemiddel for oss, sier seniorrådgiver Kjell Sunnevåg i konkurransedirektørens sentrale stab.

- Kommer undersøkelsene som et resultat av få tilbydere og en alarmerende prisstigning på - prosjekter innen samferdselssektoren?

– Det er ikke noe spesifikt disse undersøkelsene kan knyttes til. Det finnes mange gode forklaringer på prisutviklingen den siste tiden, så prisøkningen i seg selv danner ikke noe grunnlag for mistanke om anbudssamarbeid, svarer Sunnevåg.

Sunnevåg forteller at man i den nye metodikken først gjennomfører en analyse som ser på om det er trekk ved bransjen som legger til rette for ulovlig samarbeid. I den sammenheng studerer man blant annet historien og dermed tidligere saker, man ser på om aktørene har veldig stabile markedsandeler over tid, man ser på om det er en bransje med få aktører og man ser på om aktørene møtes jevnlig for eksempel gjennom en bransjeforening.

Les mer om denne saken i Byggeindustrien nummer 17.