Stoltenberg varmer fortsatt opp huset med olje

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder fortsatt huset i Oslo varmt med oljefyring, et halvt år etter at han vurderte å bytte ut den forurensende varmekilden.

Utslipp fra oljefyrer står for 6 prosent av Norges klimagassutslipp. For et halvt år siden skrev Dagsavisen at Stoltenberg hadde en oljefyr i huset sitt på Nordberg i Oslo. Han forklarte da at han vurderte å bytte den ut. Nå har statsministeren vurdert saken ferdig. Oljefyren forblir i huset.

- Jeg har tenkt på det, men jeg har ikke gjort noe med det, og det er fordi det viste seg litt mer komplisert enn vi trodde, sier Stoltenberg.

Statsministeren deler bolig sammen med søsterens familie. Han vil ta hensyn til dem før det blir tatt en endelig avgjørelse i saken. Stoltenberg betegner prosjektet som en komplisert affære og sier alternativet er strøm, som også er dårlig for miljøet.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) vil ikke kritisere sjefen direkte, men legger ikke skjul på at hun vil at alle skal bytte ut oljefyring med mer klimavennlige alternativer.

- Jeg vet at Jens fortsatt har oljefyr. Og vi bør alle velge mer miljøvennlige alternativer, sier Haga.

Haga sier det langsiktige målet er å få byttet ut alle oljefyrer i landet. Hun jobber for å få på plass en overgangsordning som skal fungere som gulrot for å få folk flest til å kaste ut de forurensende varmekildene. Økte avgifter på fyringsolje vil dessuten gjøre det mindre interessant å fyre med olje, påpeker Haga.