Søker kompromiss om klippeblåvinge

Norges Bondelag oppfordrer til kompromiss i striden om den truede sommerfuglen klippeblåvinge. Det lille insektet kan stoppe planene om et bolig- og hytteprosjekt i Torpbukta ved Iddefjorden. 

Miljøverndepartementet ønsker å oppheve reguleringsplanen, som allerede er vedtatt av Halden kommune og stadfestet av Fylkesmannen i Østfold.

Klippeblåvinge står på den norske rødlista over truede arter og er klassifisert som sterkt truet. Miljøverndepartementet har begrunnet sitt standpunkt med at området rundt Torpbukta er det eneste stedet i Norge der det er mulig å finne klippeblåvinge.

Norges Bondelag har engasjert seg i saken på vegne av grunneieren, som hevdes å ha lagt ned «betydelig innsats og økonomiske ressurser» for å utnytte de næringsmuligheter som ligger i eiendommen. Bondelaget tviler på «at Torpbukta er det eneste området i landet hvor klippeblåvinge lever i dag.»

Norges Bondelag mener det må være mulig å finne et kompromiss, og ber Miljøverndepartementet legge til rette for «en minnelig og frivillig løsning».

«Uavhengig av hvilken løsning som blir den endelige, krever Norges Bondelag at grunneier må få dekket de kostnader han er blitt påført», heter det i brevet til MIljøverndepartementet.