Rekordmange på hodejakt

Norske arbeidsgivere øker sine ambisjoner for bemanningsvekst: Hver fjerde virksomhet planlegger å bli flere i løpet av første kvartal 2008.

Optimismen sprer seg og er nå størst i nord og på Østlandet utenfor Oslo. Det viser Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsundersøkelse. Et representativt utvalg på over 750 norske arbeidsgivere har svart på hvilken endring i totalt antall ansatte de forventer i sin bedrift i første kvartal 2008 sammenlignet med inneværende kvartal.

Rekordmåling for første kvartal

25 prosent av arbeidsgiverne - over 40.000 virksomheter - sier at de forventer en økning i totalt antall ansatte. 4 prosent tror på en nedgang, mens 70 prosent ikke tror på endring.

- Veien fra arbeidslyst til jobb er kortere enn på lenge. Knapt noen gang før har det vært enklere for nyutdannede å få jobb - eller for erfarne å skifte jobb. Her er også muligheter for dem som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet, for eksempel seniorer som ønsker en ny tilknytning til arbeidslivet, sier konsernsjef Terje Nygaard i Manpower.

Optimismen sprer seg

Den sterkeste sysselsettingsveksten ser ut til å komme i fylker med høyere arbeidsledighet enn gjennomsnittet: Justert for sesongvariasjoner melder Nord-Norge og Østlandet om den sterkeste optimismen noensinne. Mens det sesongjusterte nettotallet for hele landet er 22 prosent, er de tilsvarende tallene for disse regionene henholdsvis 33 prosent og 27 prosent.

- Undersøkelsen reflekterer en høykonjunktur som fortsetter inn i 2008: 32 prosent av arbeidsgiverne innenfor konjunkturfølsomme næringer som varehandel, hotell og restaurant forventer økt bemanning i første kvartal neste år. Også støttenæringer som transport, lager og kommunikasjon samt industrien bidrar til å trekke opp landsgjennomsnittet, sier Nygaard.

Innenfor industrien sier 31 prosent at de forventer en økning i totalt antall ansatte i første kvartal 2008, mens 4 prosent anslår en reduksjon. Dette gir et nettotall på 27 prosent, som er 10 prosentpoeng høyere enn i første kvartal i inneværende år.