Alsvåg Plater tar miljøgrep

- For å tilfredsstille fremtidige krav fra myndigheter og byggenæringen besluttet vi tidligere i år å slutte å produsere produkter med PVC baserte lakker, sier Håvard Hamansen Wallstad, markedssjef hos Alsvåg Plater AS. 

- Vi ser hele tiden ett større fokus på miljøvennlighet og ”grønne” produkter. Dette er et viktig tema, og vi har derfor bestemt oss for kun å satse på de mer miljøvennlige lakkene på våre produkter. Vi observerer også at store organisasjoner som blant annet Tromsø 2018 og Byggenæringens landsforbund (BNL) fokuserer mye på ”grønne” byggevarer. Dette gjør at det er lettere for oss å få aksept i markedet for de miljøvennlige og nødvendige grepene vi nå tar, sier han i en pressemelding.

- Plastisol (PVC) lakken vi har brukt inneholdt miljøfiendtlige stoffer som PVC, phtalates, Sn, Sb, Ba og klorin. Disse stoffene er bland annet brukt som mjukningsmiddel i lakken. De er etter hvert forbudt i mange andre produkter som for eksempel barneleker. Heldigvis har vårt stålverk brukt mye ressurser på å utvikle nye miljøvennlige produkter som i tillegg har bedre egenskaper enn tidligere. Den nye lakktypen, Pural som erstatter Plastisol (PVC) er mer motstandsdyktig mot UV- stråler, korrosjon og kjemisk slitasje, legger han til.

Også internt har Alsvåg Plater AS, gjort grep i forhold til innlevering og resirkulering av papp, stål og metallavfall.