Seriøsitetsarbeidet videreføres

BNL tok i 2002 initiativ til prosjektet "Seriøsitet i byggenæringen". Nå har partene blitt enige om å videreføre arbeidet på mer permanent basis. 

Etter fem år har styringsgruppen i Seriøsitetsprosjektet kommet til
den konklusjon at samarbeidet bør videreføres på mer permanent basis.
Fra nå av heter det ikke lenger Seriøsitetsprosjektet, men Samarbeidsforum for seriøsitet i byggenæringen, skriver BNL på sine nettsider.

I samarbeidsforumet sitter representanter fra myndighetene og partene i arbeidslivet.

- Denne sammensetningen er unik i europeisk sammenheng
og gir en ekstra tyngde til de sakene som fremmes fra samarbeidsforumet,
sier Sverre A. Larssen.

Larssen viser også til at samarbeidet har bidratt til bedre relasjoner mellom næringen og myndighetene. Målet med arbeidet er at det skal være lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.

- De mest konkrete resultatene av dette arbeidet er så langt ID-kort og Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere. Men arbeidet har også lagt grunnlag for en større grad av felles virkelighetsforståelse av de problemstillingene vi står overfor, sier Larssen.

Hovedsatningsområdene fremover:

* Styrke samspillet mellom organisasjonene og myndighetene med det formål å hindre useriøs virksomhet i byggenæringen. Det skal bli lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.
* Utvikle samarbeidet på en slik måte at forbrukermarkedet trekkes sterkere inn og at forbrukerne lettere kan velge seriøse aktører.
* Arbeide for at utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende forstår sine rettigheter og plikter og innretter seg etter regler og rammevilkår i Norge
* Arbeide for at konkursryttere ikke skal kunne operere i markedet
* Utvikle StartBANK til et optimalt verktøy for næring og myndighet
* Bidra til at det etableres servicesentre overfor næringen, der ulike myndigheter er samlokalisert

Som det fremgår, er siste delmål allerede nådd (Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere i Norge er etablert på Tøyen)