Verste børsfall for StatoilHydro

StatoilHydro opplevde fredag det verste fall i selskapets historie. Norges største selskap mistet i løpet av dagen over 60 milliarder kroner av sin markedsverdi.

Lenge så det ut til at nedgangen skulle bli noe mindre enn det dramatiske fallet dagen etter den 11. september 2001, men utover ettermiddagen sto selgerne i kø for å kaste StatoilHydro ut av sin portefølje.

Ved stengetid hadde aksjen falt med 10,9 prosent etter den høyeste dagsomsetning noensinne: 16,8 milliarder kroner. Bare ett selskap har tidligere vært like mye omsatt i løpet av en dag på Oslo Børs. Det var Hydro den dagen i desember i fjor da meldingen om fusjonen med Statoil slo ned som en bombe.
Hydro-aksjer for over 17 milliarder skiftet eier den dagen.

Årsaken til den dramatiske nedturen er en børsmelding fra selskapet. Den varsler tilnærmet stagnasjon i produksjonen neste år mens analytikere tidligere har forventet en økning på mellom 5 og 10 prosent.

Analytikerne bommet
Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad sier til NTB at Statoil tidligere ikke har gitt noen informasjoner til markedet om produksjonsvolumet neste år. Det er analytikerne som har beregnet den viktigste verdidriveren i et oljeselskap.
- Da vi etter hvert fikk bekreftet den industrielle situasjonen på flere av våre felt og så prognosene som markedet forholdt seg til, kom vi med vår melding straks vi fant det forsvarlig, sier Aanestad.
Statoil vil av prinsipp ikke kommentere kursutviklingen etter børsmeldingen.
Den gjennomsnittlige egenproduksjonen i 2008 anslås til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Startvansker
Det er usikkerhet knyttet til de to prestisjeprosjektene Snøhvit og Ormen Lange. LNG-produksjonen i Hammerfest er foreløpig stanset.

- Starten har ikke gått som planlagt, sier informasjonsdirektør Aanestad.
Også på Ormen Lange, der produksjonen er under opptrapping, ligger StatoilHydro etter skjema. Forsinkelser i boreframdriften vil ifølge selskapet få konsekvenser for produksjonen neste år.

- Denne prognosen for neste års produksjon er de beste anslagene vi kan komme med nå, sier han.

Øker investeringene
Letekostnadene i 2008 anslås til om lag 18 milliarder kroner. Dette er 2-3 milliarder kroner mer enn i år.

Det legges til grunn et omfattende leteprogram med ferdigstillelse av om lag 70 letebrønner i løpet av året.

Investeringsnivået i 2008 anslås å øke med 10 milliarder, til om lag 75 milliarder kroner, sammenlignet med 65 milliarder kroner i 2007. Ifølge Aanestad er det investeringer i utenlandsvirksomhet som øker mest.