Optimismen lever

I Kristiansund er den 25. Desemberkonferansen avviklet. Dette er en plass hvor sentrale oljefolk og myndighetspersoner deltar. Og inntrykket man sitter igjen med etter årets konferanse er optimisme, optimisme, optimisme. Dette merker ikke minst byggenæringen som gjennom de siste 25 år har hatt store oppdrag for bedrifter som arbeider mot olje- og gass. Fortsatt er det høy aktivitet, og en rekke nye utbyggingskontrakter venter.

 

 

Ingen forventer at oljevirksomheten utenfor Midt-Norge skal vokse til himmels. Men mange forventer at det fortsatt er store verdier på havets bunn som fortsatt ikke er funnet. Ny teknologi kan også gjøre mindre kartlagte felt lønnsomme - i alle fall med dagens olje- og gasspris. Det legges opp til en betydelig letevirksomhet i årene som kommer.

Det som har skjedd de siste årene innenfor denne næringen har betydd svært mye for området. Bare ved hovedservicebasen Vestbase i Kristiansund er det mer enn 1 000 arbeidsplasser. Dette er arbeidsplasser som vil være der i mange, mange år fremover.

Når store prosjekter som Tjeldbergodden og Ormen Lange bygges ut, er det snakk om arbeidsplasser til titusenvis av mennesker. Mange av disse er anleggsfolk som forsvinner når prosjektet er ferdig. Men det er altså grunn til å merke seg at oljenæringen har skapt tusener også av "varige" arbeidsplasser - og da snakker vi om arbeidsplasser som vil vare i mer enn en generasjon. Hele landsdelen preges av dette.

Når det gjelder Vestbase, skal det investeres mer enn 300 millioner kroner innenfor gjerdet i løpet av den nærmeste tiden. Nye kaier skal bygges, nye fundamenter for ulike tankanlegg er under arbeid og det kommer flere store bygg. I tillegg kommer en rekke investeringer utenom gjerdet. I løpet av årene som er gått siden oljevirksomheten hoppet videre nordover for den magiske 62. breddegrad, har hundrevis av nye bedrifter etablert seg i landsdelen. Mange av disse har nå hele verden som sin arbeidsplass.

I tillegg til fiske, fiskeoppdrett og ulike andre typer for industri skjer det en verdiskapning i dette området som er helt på topp i Norge. Det skapes etterspørsel etter varer og tjenester som fører til at en rekke nye handelssentra utvikles. Dette er også noe byggenæringen kan glede seg over.