Bygger for 63 kroner timen

Fellesforbundet vil ha slutt på utnytting av Baltiske håndverkere.

Fellesforbundet i Trondheim har vært i kontakt med håndverkere fra Litauen som selger sin arbeidskraft for 63 kroner timen.

Det er langt under minstelønnssatsen, men de er registrert som enmannsbedrifter alle sammen. Dermed gjelder ikke "Lov om allmenngjøring av tariffavtaler" som bestemmer minstelønnen.

- Vi etterlyser mer innsats fra Arbeidstilsynet for å tette smutthullene. Vi ser stadig nye eksempler på at bygningsarbeidere fra de baltiske landene jobber til timelønner langt under det loven bestemmer som minstelønn. Sosial dumping skal vi ikke ha på norske arbeidsplasser. Det sier organisasjonsrådgiver Jan Tore Martinsen i Fellesforbundet i Trondheim til Adressa.

Martinsen mener stadig flere byggefirma leier inn bygningsarbeidere som er organisert som selvstendig enmannsbedrifter. Dermed mener entreprenørene at loven som sikrer utenlandske arbeidere norsk minstelønn ikke skal gjelde.

- Dette er et klart forsøk på å omgå loven for å sikre mer penger i lomma til selskapene som står bak. Vi mener dette er en ren selskapskonstruksjon, sier Martinsen til Adressa.