Færre og dyrere boliger

Bystyrets vedtak om at 50 prosent av leilighetene i indre by skal være over 80 kvadratmeter vil virke mot sin hensikt, mener konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Bystyrets vedtak om at 50 prosent av leilighetene i indre by skal være over 80 kvadratmeter vil virke mot sin hensikt, skriver OBOS-bladet. De nye reglene for leilighetsfordelingssaker i indre by har som hensikt å få flere småbarnsfamilier til å bli boende i, eller å flytte til, sentrum av Oslo.

- Flertallsvedtaket har gode intensjoner, men er lite gjennomarbeidet med tanke på følgene det får for barnefamilienes mulighet til å kjøpe disse nye boligene, og for de prisdrivende effektene vedtaket får for små brukte boliger. Vi vil derfor at bystyret ser på dette vedtaket på nytt, sier Mæland til OBOS-bladet.

Heretter skal minimum 50 prosent av leilighetene skal være over 80 kvadratmeter.

En leilighet på 80 kvadratmeter eller mer i Oslo indre by koster fra 3,5 millioner kroner og oppover. Med de nye reglene vil altså prisene på halvparten av alle nybygde leiligheter starte på minimum 3,5 millioner kroner.

- De færreste nyetablerte barnefamilier med ett eller to barn har økonomi til å kjøpe en bolig til en slik pris, mener konsernsjefen.

Han mener dette betyr at slike nye, større boliger i Oslo indre by blir forbeholdt folk som er i boligmarkedet fra før, som har mulighet til finansiering via foreldre, eller er veletablerte par med god økonomi.